Hieronder is het liveverslag te lezen van Microsoft’s evenement in San Francisco, waar het niet Windows 9 maar Windows 10 heeft gepresenteerd. Windows 10 zal geschikt zijn voor schermen van 4 inch tot en met 80 inch en dus beschikbaar komen voor smartphones, tablets, laptops en desktops. Belangrijke "nieuwe" functies zijn de terugkeer van het startmenu, meerdere desktop-omgevingen, betere aansturing met toetsenbord en muis, Windows Store-apps werken in een venster op het bureaublad naast traditionele bureaublad-applicaties. Daarnaast is het startscherm afhankelijk van de manier waarop je het startmenu in Windows 10 aanroept, met een touchscreen of een toetsenbord of muis.

Terry Myerson, de man die leiding geeft aan de Windows-divisie trapt de presentatie af. Hij laat weten dat er wereldwijd maar liefst 1,5 miljard Windows-gebruikers zijn en dat de ontwikkeling van Windows is aangekomen op een punt dat het tijd is voor een nieuwe versie. Een Windows-versie die ook beter aansluit bij de nieuwe strategie van Microsoft: "Mobile and cloud first."

Hij maakt bekend dat de nieuwe naam van Windows zal zijn:

Windows 10

Geen grap, de nieuwe Windows-versie is Windows 10. Myerson laat weten dat Windows 10 het grootste Windows-platform is dat het bedrijf ooit heeft gemaakt en Windows 10 de juiste ervaring op het juiste moment zal bieden. Met Windows 10 speelt Microsoft niet alleen in op pc’s en tablets voor consumenten en professionals, maar ook op enterprise-gebruikers.

Enterprise

Myerson lijkt weten dat Microsoft vandaag direct de dialoog zal aan gaan met alle grote IT-bedrijven wereldwijd om ervoor te zorgen dat de enterprise-markt klaar is voor Windows 10. Alle bestaande management- oplossingen voor Windows zullen compatible zijn met Windows 10. Microsoft lijkt daarmee dus niets te veranderen in de manier waarop Windows-systemen worden beheerd in een bedrijfsnetwerk.

Eerste beelden Windows 10

Joe Belfiore is op het podium verschenen om Windows 10 te presenteren en hij verteld meteen dat dit echt de allereerste beelden zijn van Windows 10 en het nog om een hele vroege versie gaat. Er kunnen dus nog zaken radicaal worden aangepast, maar de grote lijnen die staan.

Belfiore laat weten dat de Windows 7-gebruikers enorm belangrijk zijn voor Microsoft, en terecht want dat is de grootste groep, Microsoft wil dat die gebruikers zich prettig voelen binnen Windows 10 en ze dat besturingsysteem zullen ervaren als een verbetering op Windows 7. We zien dat ook dat het startmenu inderdaad is teruggekeerd.

Een aantal zaken zijn zeer herkenbaar van Windows 8 en Windows Phone. Zo zijn er tegels geïntegreerd in het nieuwe startmenu en de grote van die tegel is eenvoudig aan te passen. Een veel gebruikte app, bijvoorbeeld Facebook, kan je groot maken zodat er ook updates in de tegel voorbij komen, terwijl je een app die je minder gebruikt gewoon klein kan worden weergegeven. Daarnaast zijn er uiteraard nog gewoon de items in het menu die kunnen verwijzen naar apps.

Ook het zoeken werkt hetzelfde als binnen Windows 7, je kan gewoon beginnen met typen als je het startmenu hebt geopend. Vervolgens zullen de zoekresultaten worden weergegeven van de pc, maar ook van Bing. Dit zal er ongetwijfeld voor gaan zorgen dat Google meer concurrentie krijgt in Europa van Microsoft’s zoekmachine. Microsoft zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij als gebruiker dit niet omzet naar Google.

Windows 10 krijgt Windows Store-apps op desktop

Het is geen verrassing maar Microsoft biedt straks de mogelijkheid om de apps uit de Windows Store op het bureaublad weer te geven in een venster. Microsoft neemt geen afscheid van de Windows Store, het ziet juist nog steeds een grote toegevoegde waarde voor de Windows Store. Belfiore prijst de Windows Store nog even verder aan. Voor Windows 7-gebruikers zal de Windows Store nieuw zijn, deze is te vergelijken met de applicatiewinkels op Android en iOS, maar de kwaliteit ligt op dit moment nog een stuk lager.

Doordat Windows 8 een gematigd succes is heeft de Windows Store ook niet het succes gekend waar Microsoft op had gehoopt. Toch zit er een goed commercieel model achter en houdt Microsoft hieraan vast, als de Windows Store een succes wordt verdiend Microsoft namelijk ook aan de betaalde apps die erin verkocht worden. Hierdoor kan de licentie-prijs van Windows naar beneden. Of dat ook gebeurd zal nog moeten blijken.

Het zal straks mogelijk zijn om "oude" bureaublad applicaties en Windows Store apps door elkaar te gebruiken en zelfs naast elkaar te snappen op het scherm, waarbij ze bijvoorbeeld beide 50 procent van het scherm innemen. Ook wordt het multitasken makkelijk en kan je een overzicht krijgen van alle openstaande applicaties en kan je snel wisselen door erop te klikken. Eerlijk is eerlijk het lijkt wat op Expose uit Mac OS X. Verder biedt Windows 10 ook eindelijk ondersteuning voor meerdere bureaublad-omgevingen, iets wat al jaren de normaalste zaak is op Linux en Mac OS X.

Voor geavanceerde gebruikers die graag met de command prompt werken is er ook goed nieuws. Deze is door Microsoft op de schop genomen en verbeterd. Zo kan je nu ook bestanden en mappen plakken in de command prompt. Klinkt als een kleine verbetering maar voor professionals en welkome verbetering.

Belfiore gaat verder met het bureaublad en laat weten dat Microsoft de Windows 7-gebruikers niet teleur wil stellen maar ook de Windows 8-gebruikers niet. Hij laat zien dat de charmsbar aan de zijkant nog steeds aanwezig is, maar hij verwacht wel dat die nog op de schop gaat. Als je de actieve applicaties in de taakbalk bekijkt zijn de previews groter geworden en is er een kruisje in aanwezig dat ook via touch beter te bereiken is.

Het startscherm voor apparaten met een touchscreen


Microsoft hanteert dus nog steeds verschillende startschermen, afhankelijk van de invoer wordt er een ander scherm geladen. Als er via een touchscreen op start wordt gedrukt wordt er een ander venster geladen dan wanneer de gebruiker dit via een muis of toetsenbord doet. De aanwezigheid van een touchscreen geeft dus niet de doorslag maar de manier van invoer. Daarnaast zijn beide startschermen weliswaar verschillend, maar lijken ze ook veel meer op elkaar dan bij Windows 8.

Morgen start het Windows Insider Program

Voor enthousiastelingen start morgen het Windows Insider Programma waarbij men zich kan registreren om Windows 10 te downloaden en uit te proberen. Het is een openbaar programma waar iedereen aan mee kan doen. Voor de nieuwe server-versie van Windows volgt ook een dergelijk programma maar die komt pas later beschikbaar, datum nog onbekend. De preview is op dit moment alleen nog geschikt voor laptops en desktop-systemen. Tablets kunnen nog niet getest worden met Windows 10.

Aangezien het gaat om een hele vroege editie van Windows 10 is het aan te raden het besturingssysteem niet daadwerkelijk te gaan gebruiken als primair systeem, aangezien de kans groot is dat nog niet alles vlekkeloos werkt. Deze versie is echt om Windows 10 uit te testen.

Ook wordt er opgeroepen om Microsoft zoveel mogelijk feedback te geven, want dat willen ze graag ontvangen. Er wordt ook gesteld dat Microsoft meer informatie zal delen over Windows 10 dan over voorgaande edities.

Beschikbaarheid

Windows 10 zal later in het jaar 2015 beschikbaar komen, waarschijnlijk in het najaar van 2015. Microsoft zal op de BUILD-conferentie in april dieper in gaan op hoe Windows 10 door consumenten kan worden gebruikt. Ook zal er dan meer worden verteld over het ontwikkelen van universele apps.

Windows 10 zal beschikbaar komen op apparaten met een scherm van 4 inch tot 80 inch. Windows 10 zal dus ook Windows Phone 8.1 gaan opvolgen. De smartphones krijgen uiteraard geen desktop-omgeving.

Overige zaken uit de Q/A

Microsoft laat weten dat de tegels zijn gebleven omdat uit de feedback blijkt dat mensen geen bezwaar hebben tegen de tegels binnen Windows 8, maar dat de verandering met Windows 7 te groot is en teveel training vereist. Uit bovenstaande afbeeldingen blijkt duidelijk dat het gat tussen Windows 7 en Windows 10 visueel een stuk kleiner is geworden.

De Windows 8/8.1 apps moeten ook gewoon werken op Windows 10, hetzelfde geldt voor de ARM-versies. Of er een apart Windows-versie komt voor ARM-systemen en of die versie ook een uitgebreide desktop krijgt is onduidelijk. ARM-systemen beschikken niet over processoren van Intel of AMD die vaak in laptops en desktops zitten maar over mobiele processoren die in smartphones en tablets zitten. Bij Windows 8 heeft Microsoft ervoor gekozen de desktop-omgeving op ARM-systemen zeer beperkt te houden, het bedrijf zou er goed aan doen om de desktop-omgeving uit te breiden zodat de oude vertrouwde desktop-applicaties ook op ARM werken, bijvoorbeeld via emulatie. Of dat haalbaar is echter onduidelijk, het zou wel een technisch hoogstandje zijn.

Microsoft wil op dit moment niet in gaan op prijzen en upgrade-mogelijkheden.