Qualcomm stopt meer high-end features in goedkope chips

Abonneer je gratis op Techzine!

Qualcomm gaat features die afgelopen jaar nog voorbehouden waren aan de duurste modellen nu ook toevoegen aan zijn goedkopere chips. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het afspelen en opnemen van 4K-video’s, maar ook het introduceren van goedkope chips met maar liefst 8 rekenkernen voor meer rekenkracht. Uiteraard blijft er wel een groot verschil met het vlaggenschip van dit jaar, de Snapdragon 810.

Vorig jaar verschenen de eerste smartphone die in staat waren om 4K-video’s af te spelen en op te nemen. Dat was toen nog exclusief voor de allerduurste smartphones, dit jaar zal dat snel gaan veranderen. Qualcomm heeft namelijk besloten om zijn goedkopere chips ook te voorzien van deze mogelijkheid. De nieuwe Qualcomm 618 en 620-chips zullen ook ondersteuning krijgen voor 4K-video’s. Daarnaast zijn dit 64bit-chips waarvan de grafische prestaties ook flink zijn opgekrikt.

De nieuwe Qualcomm Snapdragon 415 en 425 worden dit jaar geen quadcore- maar octacore-modellen, Qualcomm kiest ervoor om deze chips te voorzien van maar liefst 8 rekenkernen. Hierdoor krijgen deze chips flink wat extra rekenkracht.

Alle vier de genoemde chips krijgen daarnaast de beschikking over het nieuwe X8 LTE Modem van Qualcomm, waarmee theoretisch een snelheid van 300 Mbit kan worden gehaald via 4G. De Snapdragon 415 zien we begin dit jaar nog in de eerste toestellen verschijnen, de overige drie modellen verschijnen pas in de twee helft van het jaar.

Afgelopen jaar was er al niets mis mee om een midrange-smartphone te kopen, omdat die prima functioneren en een uitstekende gebruikservaring kunnen bieden. Dit jaar kan eigenlijk niemand meer om een midrange-smartphone heen. De concurrentie voor de topmodellen wordt hierdoor alleen maar groter.

Het meest krachtige model dit jaar is vooralsnog de Snapdragon 810, deze chip zal door bijna alle smartphone-fabrikanten worden gebruikt in hun topmodel. Later dit jaar zal Qualcomm nog een opvolger uitbrengen voor de Snapdragon 810. Tot op heden lijkt alleen Samsung geen gebruik te maken van de Snapdragon 810, die zouden voor de eigen Exynos 7-chip hebben gekozen.