2min

Hewlett Packard Enterprise blijft tot 2025 servers leveren met Intel Itanium processoren. De volgende en waarschijnlijk laatste generatie Itanium-processoren moet nog verschijnen en draagt de codenaam Kittson. Wanneer deze verschijnen is nog onduidelijk, maar HP zal als enige nog servers aanbieden met deze chips.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) zal waarschijnlijk als enige nog servers verkopen met Intal Itanium-processoren. Alle andere fabrikanten die in het verleden servers verkochten met Itanium-chips zijn daar inmiddels mee gestopt. HPE heeft nu bekendgemaakt de nieuwe Kittson chips te gaan toepassen in zijn nieuwe Integrity en Superdome servers.

Wanneer deze nieuwe servers verschijnen wilde HP nog niet bekendgemaakt, mogelijk later dit jaar, wel wilde HP kwijt dat de Itanium-servers tot 2025 op de roadmap van het bedrijf staan. Daarna zullen HP en Intel waarschijnlijk snel stoppen met de servers, aangezien de vraag nog maar erg beperkt is.

Voorheen verschenen de nieuwe Itanium-chips elke drie jaar, de laatste generatie dateert alweer van het vierde kwartaal van 2012. De ondersteuning voor Itanium neemt echter in rap tempo af. Bedrijven als IBM, Dell, Oracle, Microsoft en Red Hat zijn al jaren geleden gestopt met de Itanium-chips. De Intel Xeon-chips zijn de afgelopen tien jaar veel beter en goedkoper geworden om de taken van de Itanium-chips over te nemen.

Veel software is in die periode dan ook omgebouwd naar het x86-platform en draait inmiddels op Linux of Windows. Er zijn echter nog bedrijven die zeer bedrijfskritische applicaties hebben draaien op HP UX dat afhankelijk is van het Itanium-platform. Deze bedrijven zullen in de komende tien jaar deze applicaties moeten gaan vervangen, want de kans lijkt klein dat het platform na 2025 nog een toekomst heeft. Als HP en Intel een keuze hadden dan waren ze waarschijnlijk allang gestopt met het platform, maar de lopende contracten verplicht de bedrijven om het platform in leven te houden.

Vooral in de farmaceutische en de telecommunicatie branch wordt nog veel gebruik gemaakt van HPUX. De vraag is ook of Intel de nieuwe Itanium-chip überhaupt gaat aanbieden aan zijn partners of dat de chip exclusief voor HP wordt ontwikkeld.