1 min

HP bestaat officieel niet meer, HP is sinds gisteren officieel gesplitst in twee afzonderlijke bedrijven, HP Inc en Hewlett-Packard Enterprise. Deze splitsing was inmiddels nog maar een formaliteit want de bedrijven opereren inmiddels al enkele maanden afzonderlijk van elkaar.

HP besloot vorig jaar oktober al dat het bedrijf zou worden opgesplitst in twee aparte ondernemingen. Reden voor de splitsing is dat beide bedrijven een duidelijke focus moeten hebben zonder dat het bestuur wordt afgeleid door de andere onderneming. De nieuwe ondernemingen krijgen dan ook ieder hun eigen CEO en eigen bestuur.

HP Inc is het bedrijf dat actief is op de pc-markt met desktops, laptops en printers, terwijl Hewlett-Packard Enterprise alle zakelijke producten en diensten zal leveren. Meg Whitman de voormalige CEO van HP is ook de nieuwe CEO van Hewlett-Packard Enterprise. De CEO van HP Inc is Dion Weisler.

In totaal zijn er al zo’n 33.000 mensen ontslagen bij HP voordat de splitsing een feit was, maar verwacht wordt dat er nog minimaal 25.000 tot 30.000 ontslagen gaan vallen in de komende maanden. Deze splitsing heeft veel voeten in aarde gehad en heeft HP ook een flinke duit gekost. De verwachting is echter dat de bedrijven nu wel afzonderlijk een hogere omzet en winst kunnen behalen. De splitsing was in augustus van dit jaar al praktisch een feit, maar officieel is het pas sinds 1 november. De periode tussen augustus en 1 november is gebruikt om eventuele problemen glad te strijken en op te lossen.