Facebook wilde in 2010 eigen smartphone op de markt brengen

Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook had vergaande plannen in 2010 om een eigen smartphone op de markt te brengen. Het bedrijf had al een toestel ontworpen en er waren al deals gemaakt met AT&T en Intel. De smartphone werd echter nooit uitgebracht omdat het project te duur was en Facebook op dat moment niet genoeg financiële middelen had.

Facebook had berekent dat een grote lancering van een eigen smartphone zo’n 1 miljard dollar zou kosten. In 2010 was Facebook echter nog niet naar de beurs gegaan en beschikte het bedrijf nog niet over veel financiële middelen. Op dat moment was het uitbrengen van een eigen smartphone dan ook simpelweg te duur en daarom werd het toestel uiteindelijk geannuleerd.

Dit alles is nu naar buiten gebracht door Chamath Palihapitiya, de topman bij Facebook die het project leidde. Volgens hem was de Facebook-smartphone ontworpen door Yves Béhar, hij is op dit moment een van de topmensen achter Jawbone. Het toestel zou ook een afwijkend uiterlijk hebben gehad, maar meer laat Palihapitiya hier niet over los.

Er zijn in die tijd verschillende geruchten geweest over een Facebook-smartphone. Uiteindelijk verschenen er enkele smartphones van andere fabrikanten die beschikte over een Facebook-knop, maar daar hield het wel mee op. De kans dat er ooit nog een Facebook-smartphone gaat verschijnen is behoorlijk klein. De applicatie van Facebook is inmiddels op vrijwel alle smartphones te vinden en de noodzaak is daarmee echt verdwenen.