Microsoft rolt een update uit naar computers met een oudere Windows-versie, hiermee wordt de Windows 10-upgrade notificatie aangepast. Microsoft lijkt hiermee tegemoet te komen aan de kritieken die het heeft ontvangen om de agressieve meldingen waarmee gebruikers min of meer worden gedwongen te upgraden. In de nieuwe melding krijgt de gebruiker meer keuzes.

Gebruikers van Windows 7 en Windows 8 krijgen vanaf deze week een nieuwe upgradenotificatie in beeld waarbij MIcrosoft ze zowaar een keuze biedt. In de nieuwe mededeling wordt duidelijk aangegeven dat gebruikers tot 29 juli gratis kunnen upgraden naar Windows 10, daarna staakt Microsoft de gratis actie en moet men gewoon een licentie kopen.

Het is nu ook mogelijk om de upgrade af te wijzen, als men op het kruisje klikt wordt de upgrade nu niet doorgezet en dat was eerder wel het geval. De topman van Windows, Terry Meyerson heeft aangegeven "dat ze feedback hebben ontvangen dat gebruikers het verwarrend vonden".

Microsoft heeft als doel om binnen drie jaar 1 miljard actieve Windows 10-installaties in omloop te hebben. Die doelstelling is zeker niet onhaalbaar en door de agressieve aanpak met notificaties in Windows 7 en Windows 8 heeft Microsoft al een flink aantal gebruikers laten overstappen op Windows 10. De teller is inmiddels ruimschoots de 200 miljoen gepasseerd. Microsoft heeft de afgelopen maanden geen nieuwe statistieken meer vrijgegeven.

Op 29 juli vervalt de gratis upgrade actie en moeten mensen die Windows 10 willen installeren weer een licentie kopen. Verwacht wordt dat Microsoft op 29 juli ook met een grote upgrade komt van het besturingssysteem, de Windows 10 Anniversary Update.