4min

Tags in dit artikel

Roccat Kave

Roccat Kave


De Roccat Kave is een imposante 5.1-headset met heel wat toeters en bellen. Ze bestaat uit twee oorschelpen die volledig om het oor moeten, een microfoon, een controle-eenheid, vier 3,5mm-jackaansluitingen en een USB-aansluiting. Die vier aansluitingen zijn nodig omdat de Kave een échte 5.1-headset is en je dus niet voorziet van virtual surround, maar van ’the real deal’. De USB-aansluiting is nodig om de controle-eenheid van stroom te voorzien, aangezien je met laatstgenoemde de vier audiokanalen (center, front, rear en sub) elk apart kunt regelen, alsook het algemene volume. Dat geeft een echter een behoorlijke kabel- bende, wat voor een desktopsysteem op zich geen probleem is. Wie echter een notebook op zijn bureau heeft staan, zal toch eens vijf minuten moeten nadenken hoe hij dat allemaal zal organiseren en moet zich ook afvragen of dit wel het geschikte product is voor hem.


Als we dan even kijken naar de microfoon, dan zien we dat de microfoon 360 graden om haar as kan draaien en bestaat uit een flexibele arm. Zo kan je de microfoon precies positioneren waar je ze wilt. Ook een LED’je werd ingebouwd in de microfoon. Dat gaat branden als je de microfoon door middel van de mute-knop op de controle-eenheid hebt afgezet. Als je de Kave wilt transporteren, kun je microfoon trouwens afnemen, al is het transporteren van deze headset niet iets waar ik elke week aan zou willen beginnen.


De controle-eenheid is op haar beurt behoorlijk zwaar, zodat ze niet makkelijk van haar plaats gaat. Als we naar de controle-eenheid kijken, zien we op het eerste gezicht enkel een volume-knop, die bij het inklikken dient als muteknop. Kijken we echter onder het deksel, dan vinden we vier aparte regelaars, samen met een speciale knop. Die optimaliseert de instellingen voor games of film, afhankelijk van wat je op moment dat wilt doen.


Draagcomfort


Het draagcomfort van de Roccat Kave is erg goed. De Kave past goed op het hoofd en bedekt de oorschelpen volledig, zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden en op die manier volledig in de ervaring kunt opgaan. De headset is ook makkelijk verstelbaar, zodat zowel een klein als een groot hoofd comfortabel gebruik kunnen maken van de headset. Het gewicht van de headset wordt dankzij de drie kussentjes op de hoofdband goed verdeeld en dat is ook nodig, want de Kave is geen lichtgewicht. Toch hadden we na enkele uren gebruik nog geen last van deze headset, wat prima te noemen is.


Prestaties


Wanneer we de controle-eenheid onder de loep nemen, dan kunnen we niet anders dan constateren dat ze goed werkt. Het regelen van het volume op de verschillende kanalen werkt zoals het hoort. Wel is het jammer dat de Kave geen volume-indicator aan boord heeft, dat zou erg handig geweest zijn. Bij het overschakelen van game naar film met de daarvoor bestemde knop zou het de bedoeling moeten zijn dat stemmen helderder klinken, maar het verschil is eerder subtiel. Op dit vlak hebben we alvast niet te klagen.


En dan het echte werk. We hebben de Kave aan dezelfde testen onderworpen als de Roccat Vire, maar hier hebben we natuurlijk extra gelet op de 5.1-mogelijkheden, in het bijzonder bij Call of Duty: World at War en Pearl Harbor. En die werken gewoon fantastisch. Bij Pearl Harbor zoefden de vliegtuigen ons om de oren en bij Call of Duty werden we zelden overvallen door de vijand omdat we die van achter ons konden horen komen. Dít is waarom je gaat voor echt 5.1-geluid en niet voor virtual surround. Ook de microfoon van de headset presteert prima: helder stemgeluid en zo goed als geen ruis. Mijn testpersonen waren trouwens enthousiaster over het geluid van Kave’s microfoon dan van die van de Vire.

Ook de weergave van muziek is erg goed te noemen, enkel de bass krijgt het op het hoogste niveau wat moeilijk, maar dit is muggenziften. Wie de Kave langer dan enkele seconden op het hoogste volume draagt, zal niet lang meer kunnen genieten van de bass. We hebben de headset ook nog aan een professionale mengtafel gehangen en vergeleken met een Numark-koptelefoon: de Kave kon goed mee op de lagere volumes. De hogere volumes hebben we niet meer getest om het risico niet te lopen de headset op te blazen.


Wel nog even deze waarschuwing: gebruik deze headset enkel in combinatie met een goede geluidskaart. We hebben de Kave ook gebruikt op een notebook met een onboard geluidskaart, met name de HP DV7-1030eb en daar heb je behoorlijk wat achtergrondgeruis op de lagere volumes. Dat is de schuld echter niet van de headset, zo konden we ondervinden bij het gebruik met de mengtafel, maar van de notebook.