Gameplay multiplayer

De multiplayer van Duke Nukem Forever lijkt veel op genrebroertjes Unreal Tournement en Halo. Je begint standaard met een gouden pistool en verspreidt door het level bevinden zich andere wapens die je kan oppakken. Helaas zijn sommige wapen wel erg krachtig waardoor je de multiplayer vrij snel beu bent. Ook zitten er jetpacks verstopt in het level waarmee je door de lucht kan vliegen. Wordt de jetpack echter geraakt door een kogel dan is het meteen over en uit en zal je exploderen in de lucht.In totaal zijn er tien verschillende levels en vier verschillende spelmodus. Deze spelmodus zijn:
  • Duke Match, dit is gewoon een deatmatch;
  • Team Duke Match, dit een team deathmatch;
  • Capture the babe, hier is het de bedoeling om bepaalde gebieden te veroveren. Voor elke seconde dat het gebied in jouw handen is krijg je een punt. Het team met de meeste punten wint.
  • Hail to the King, in deze spelmodus moet je in een bepaald gebied blijven staan om punten te krijgen. Degene met de meeste punten wint.
De multiplayer kent ook een levelsysteem. Je verdient experience points (XP) door kills te maken, assists te maken, challenges te voltooien en voor multikills krijg je ook extra XP. Tot level 42 kan je spullen vrijspelen voor je mansion. Zo krijg je bij level 2 een schilderij van Duke erbij en bij level 41 kan je de Holsom twins in je mansion plaatsen. Ook kan je spullen vrijspelen om Duke zelf aan te passen zoals ander haar en andere kleren.