5min

Tags in dit artikel

,

Intro

14 maart 2002

Halo: Combat Evolved verschijnt. De speler neemt de rol van de "Master Chief" op zich, een zogenaamde "SPARTAN-II" soldaat. Getraint van jongs af aan is de Master Chief een echte vechtmachine. In combinatie met zijn MJOLNIR Mark V gevechtsbepantsering en zijn Artificial Intelligence genaam Cortana is hij een echte plaag voor zijn vijanden. De game speelt zich af in de verre toekomst (rond 2550). De mensen zijn in oorlog met een buitenaardse groepering genaamd "The Covenant", wat "De Overeenkomst" betekend. Deze groepering bestaat uit diverse rassen, zoals de Grunts (Unggoy), Jackals (Kig-Yar) en Elites (Sangheili). Op een gegeven moment belanden de mensen op een mysterieuze ringwereld, Halo genaamd. Deze wereld blijkt een wapen te zijn, en een race tegen de klok begint om de Covenant voor te zijn om achter het geheim van dit wapen te komen. Op deze ring blijkt echter een parasiet opgesloten te zitten: The Flood. De Covenant hebben deze parasiet (al dan niet per ongeluk) vrijgelaten, en de parasiet neemt alle lichamen over die het tegenkomt.
De Master Chief lukt het uiteindelijk de toegang tot het wapen te krijgen, maar het blijkt een verschrikkelijk massavernietigingswapen te zijn: het vernietigd alle levende organismen in een enorme omtrek in het universum. Dit zou er voor zorgen dat de Flood geen gastlichamen meer kan vinden, en vernietigd zou zijn. Bijkomend feit is dat alle andere Halo ringen (7 in totaal) ook geactiveerd zouden worden in een kettingreactie die al het leven waar dan ook uit zou roeien. De kunstmatige intelligentie van Halo, in de vorm van 343 Guilty Spark, wil de ring activeren. De Master Chief moet dit echter voorkomen en de ring vernietigen voordat hij geactiveerd wordt. In een race tegen de klok en de Covenant, lukt het de Master Chief uiteindelijk de ring te vernietigen door de fusiereactoren van de Pillar of Autumn (een neergestortte battlecruiser) te laten overhitten en exploderen. Deze ontploffing vernietigd de ring, maar de Master Chief weet net op tijd te ontsnappen.

11 november 2004

2,5 jaar na het succes van Halo: Combat Evolved verschijnt Halo 2. De game brak alle records in de entertainmentbranche met een recordverkoop van $125 miljoen in de eerste 24 uur dat het spel te koop was. Jaren is het de meest populaire online shooter die beschikbaar is. Op de Xbox en Xbox 360 wordt het spel nog fanatiek gespeeld, tot in 2006 de game Gears of War een einde maakt aan de #1 positie van Halo 2 op Xbox Live.

De game begint met een scene waarin te zien is dat een Elite commandant gestraft wordt voor het falen de Master Chief te stoppen om Halo te vernietigen. Dit staat in sterk contrast tussen de gebeurtenissen op aarde, waar de Master Chief en Sgt. Johnson geëerd worden voor hun daden op Halo. Echter verschijnt er op het moment van de ceremonie plotseling een Covenant vloot bij de aarde. De Covenant overvallen de MAC-gun stations (de krachtige verdedigingswapens van de mensheid), en vernietigen de stations één voor één. Het station waar de Master Chief zich op bevindt (Cairo Station), wordt ook aangevallen en de Master Chief springt meteen in actie, en voorkomt dat een bom die door de Covenant geplaatst is af gaat.
Een vlaggeschip van de Covenant breekt echter door de linies heen, richting de stad New Mombasa. Met de hulp van de Master Chief lukt het de UNSC de Covenant invasie af te slaan. Het vlaggeschip zet echter een zogenaamde slipspace jump in midden in de stad, waardoor de stad en nabije omgeving weggevaagd worden. De Master Chief volgt het schip samen met Miranda Keyes in de In Amber Clad en tot ieders verbazing blijkt de bestemming van de slipspace jump een 2e Halo ring te zijn, Delta Halo. De Master Chief gaat op weg om de Covenant Prophet of Regret te vermoorden, terwijl Keyes probeert de activering van Delta Halo te voorkomen. Het lukt de Master Chief deze Prophet te doden.

De Elite commandant die bestraft werdt krijgt van zijn meerderen een kans zich te bewijzen als de zogenaamde Arbiter. Zijn eerste taak is een afvallige groep Covenant het zwijgen op te leggen. Tijdens deze missie komen er bij de Arbiter echter twijfels over de echte doelen van de Halo ringen. Nog meer twijfel wordt gezaaid als de Elites niet langer de persoonlijke bodyguards van de "Prophets" mogen zijn, en vervangen worden door de Brutes. In zijn missies ontdekt de Arbiter wat het echte doel van de Halo ringen is, en samen met zijn Elite soortgenoten probeert hij de activering te voorkomen en keert zich tegen de Covenant.
De Master Chief en de Arbiter komen elkaar tegen als een mysterieus Flood wezen genaamd de Gravemind hen beide missies geeft om de activering van Delta Halo te stoppen. De Master Chief wordt naar de heilige Covenant stad High Charity, een gigantisch ruimtestation, gestuurd om de overige Prophets te doden. Op hetzelfde moment is er een burgeroorlog binnen de Covenant aan de gang tussen de Elites en Brutes. De Flood veroverd de In Amber Clad en vliegt met het schip naar High Charity. De laatste Prophet, de Prophet of Truth ontsnapt het station met een Forerunner ruimteschip, met de Master Chief aan boord. Cortana is echter in de In Amber Clad achtergebleven om de reactoren te vernietigen in het geval dat Delta Halo geactiveerd zou worden.
Het lukt de Arbiter en zijn bondgenoten het activeren van de ring te voorkomen. De onverwachte stopzetting brengt echter de overige (5) Halo ringen in stand-by modus, waarna ze vanuit The Ark geactiveerd kunnen worden.
Tussentijds arriveert het Forerunner schip met de Master Chief aan boord in de buurt van de aarde. Een overgebleven ruimtestation neemt contact op met de Master Chief om te vragen wat hij aan boord van het Forerunner schip doet, en met de cliffhanger "Sir, finishing this fight." eindigt Halo 2.