2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Wat is er dan precies veranderd?

Op het gebied van het installatieproces zijn er enkele verbeteringen gemaakt. Een van deze verbeteringen is dat er nu één installatiebestand is voor zowel Windows Server 2008 als Windows Vista. Verder wordt er een ‘veilige’ installeerervaring geboden, wat Microsoft daar ook mee mag bedoelen, en detecteert de installer incompatible drivers. Als zo’n driver gedetecteerd wordt, wordt of de installatie afgebroken of de gebruiker van verminderde functionaliteit op de hoogte gesteld.

Pijnlijke pc-taferelen zoals bij een eerder servicepack twee het geval was, zijn dus voorgoed verleden tijd.

De installatie zelf is overigens exact hetzelfde als dat van het eerste servicepack. Er is nog altijd één wizard met nog altijd een gruwelijke userinterfacefout die je door het hele installatproces leidt. Die ontwerpfout, die overigens in alle wizards van Windows Vista zit, houdt in dat de ‘Volgende’-knop zich rechtsonder in tekstvorm bevindt, terwijl de ‘Vorige’-knop linksboven in grafische vorm is weergegeven. Dit is simpelweg vreselijk amateuristisch en onduidelijk voor de eindgebruiker. Ik merk zelf dat ik ook vaak even moet zoeken naar de knop Vorige.

Het is echter niet relevant voor een bespreking van servicepack-2 voor Windows Vista. Ik ga dan ook snel door met wél relevante informatie.


Nieuws voor Windows Vista


De meeste veranderingen in dit pleisterpakket zijn gemaakt onder de motorkap. Het servicepack zelf is overigens ruwweg 200 MB kleiner dan zijn voorganger. De 36-talenversie heeft namelijk een grootte van 390 MB en de Windows Update-versie is zelfs nog kleiner met een grootte van 41 MB.

Vreemd genoeg vereist Microsoft voor het eerst de installatie van het eerste Vista-servicepack. Dit kan toch wel een beetje een struikelblok vormen en het gebruik van slipstream-dvd’s aanwakkeren. De installatie van servicepack 1 duurde op mijn test-pc zo’n twee uur en daar komt nu dus nog eens een uurtje bij.

Natuurlijk kun je de set standaardhotfixes verwachten, maar er wordt ook ondersteuning geboden voor de nieuwste technologieën. Als eerste zal Microsoft opnieuw de compatibiliteit van applicaties verbeteren. Bovendien wordt het mogelijk om Blu-ray-media af te spelen en de 64-bit VIA-CPU op Windows Vista te gebruiken.

Ook is het Windows Vista Feature Pack for Wireless standaard aanwezig in het servicepack. Echter is ook dat niet spannend want degenen die dat pakket nodig hebben, hebben het al. In dat featurepack bevindt zich ondersteuning voor Bluetooth 2.1.

Verder zul je ook aan de slag moeten met Windows Search 4.0. Een zoekapplicatie die al een tijdje uit is voor Windows Vista en ook Windows XP. Versie 4.0 verbetert sterk de prestaties en als je hem nog niet hebt geïnstalleerd, haal hem dan nu.