4min

Tags in dit artikel

Gameplay

Become a Legend


Bij Become a Legend kruip je in de huid van een speler en moet je jezelf naar de top werken. Je begint bij een amateurclub en krijgt verschillende aanbiedingen van professionele voetbalclubs als je jezelf in the picture speelt. Je begint natuurlijk eerst op de tribune, maar kunt langzaam, na flink wat trainingen, jezelf op de bank spelen en later in het eerste elftal. Je krijgt naar iedere training of wedstrijd een beoordeling van je trainer. Je hebt een balk, wanneer deze balk vol is krijg je een aanbieding of kom je bijvoorbeeld op de bank. Wanneer je lang bezig bent en goed speelt kun je zelfs opgeroepen worden voor je nationale elftal.

Je kunt je speler maken zo als je zelf wilt. Je kunt hem dik, dun, groot of klein maken. Je kunt alle kenmerken van het uiterlijk aanpassen. Ook kun je de naam op het shirt aanpassen en de naam van je speler in het spel. Verder kun je eventueel ook nog een naam kiezen die in het commentaar tijdens de wedstrijd uitspreekt. Wanneer je het uiterlijk hebt aangepast kun je kiezen welke positie je speler gaat spelen en in welk land.


Master League


De master league is te vergelijken met het speltype coach in FIFA. Met de master league kun je de manager van een team worden en doorloop je de carrière van een manager. De grote verandering met de vorige versie van Master League is dat Konami hem in drie stukken heeft gehakt. Zo heb je nu Stadionpassage, Clubhuis en Teamkantoor. Bij stadionpassage kun je zo als je al verwacht door gaan naar de volgende datum, terug gaan naar het hoofdmenu en opslaan. Ook kun je hier je onderwerpen bekijken.


Bij het clubhuis kun je je doen wat er normaal bij een clubhuis gebeurt, denk dan aan trainen, informatie van andere teams bekijken en je jeugdelftallen bekijken. Ook kun je hier je opstellingen en formaties aanpassen. Tot slot heb je het teamkantoor, dat is je kantoor voor de zakelijke bezigheden. Je kunt er de kalender bekijken, lopende contracten van spelers inzien, onderhandelingen voeren, sponsors werven en je uitgavenpatroon bekijken. Ook kun je het laatste nieuws bekijken op je teamkantoor.

Bij master league kun je je favoriete team kiezen, je moet dan de wedstrijden voetballen die je favoriete team ook moet spelen. Denk dan aan competitie, beker en eventueel internationale wedstrijden. Je kunt ervoor kiezen om een wedstrijd te simuleren of te spelen. Je kunt tevens ook je eigen niveau van spelen kiezen.

UEFA Champions League


Doordat Konami goede banden heeft met de UEFA, heeft het de volledige licentie van de Champions League bemachtigd. Dit is wel een echt pluspunt voor de Champions League-fans. Je kunt onder de spelmodi Champions League kiezen om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen of de competitie te doen. Ook kun je als je dat wilt de teams die deelnemen aan de Champions League instellen en zo je eigen League maken. Bij de competitie kun je een van de geplaatste teams pakken of je kunt de teams zo aanpassen naar keuze.

Het grote minpunt wat je steeds bij PES tegenkomt is dat Konami niet alle licenties heeft. Het is een pluspunt dat de licentie van de Champions League er is, maar dat vele clubs niet in PES zitten is een groot minpunt. Dan heb je dus wel de belangrijkste Europese voetbalcompetitie, maar geen topteams als Chelsea en Bayern München. Ik vind dat het leuk dat je de naam Champions League ziet, maar of dat nou zo’n groot voordeel is ten opzichte van FIFA, waar je dus wel alle clubs kunt kiezen, weet ik niet. Bij FIFA heb je misschien dan een competitie die wat anders heet, maar in mijn opzicht zie ik dat liever dan dat grote clubs ontbreken.


Beker en Competities


Je hebt verschillende bekertoernooien en competities in PES 2010 zitten. De competities die in de game zitten zijn de competities van Nederland, Frankrijk, Italie, Spanje en Engeland (alleen Liverpool en Manchester United met licentie). Deze competities duren een seizoen. Als je deze optie kiest speel je puur een seizoen in de gekozen competitie, maar niet de bekerwedstrijden of de internationale wedstrijden.

Er zitten ook vijf verschillende bekertoernooien in PES 2010, zo zit er een internationaal bekertoernooi, maar toernooien van Europa, Afrika, Amerika en Azië/Oceanië. Het is wederom jammer dat er maar zo weinig licenties in PES 2010 zitten vergeleken met FIFA. In FIFA is de keuzen tussen competities en bekers een stuk uitgebreider dan bij PES.