Gameplay

Als je Assassins Creed II speelt merk je vrijwel direct dat het wel goed zit met de gameplay.

Zoals eerder gemeld start je het spel met de geboorte van Ezio, maar als je bij de moderne assassins in de Animus stapt is Ezio volwassen en kun je aan de slag. In het begin van het spel pleeg je een moord, waarna je een gezochte misdadiger wordt en in de missies daarna zul je ervoor moeten zorgen dat je minder berucht wordt. Dat klinkt wat vaag, maar het komt erop neer dat je opsporingsberichten moet onderscheppen, ambtenaren doden of mensen om moet kopen. Behoorlijk wat variatie dus. Als dat gelukt is wordt je door een oom ingewijd in de vechttechnieken van de assassins en kun je echt aan de slag.Besturing


In de eerste missie van het spel moet je in een wedstrijd tegen de broer van Ezio, zo snel mogelijk een kerktoren beklimmen. Tijdens deze missie vond ik de besturing af en toe nog wat lastig en onhandig, maar hoe verder ik in het spel kwam, hoe minder last ik er van had. Het kost dus enige moeite om de besturing onder de knie te krijgen, maar als dat gelukt is, dan zul je er geen problemen meer mee hebben.


Verschillen met het eerste deel


Deel 1 van Assassins Creed werd nogal eens als repetitief en saai neergezet. Daarom zijn er diverse veranderingen doorgevoerd die deel 2 wat dynamischer moeten maken. Als eerste is het health-systeem aangepast. Niet langer herstel je volledig door ergens te wachten, voor grotere verwondingen moet je nu een dokter bezoeken. Je kunt bij hem ook medicijnen kopen die je kunt gebruiken om snel gezondheid erbij te krijgen.

Ook zijn er diverse nieuwe manieren om aan je vijanden te ontkomen. Je kunt wederom in een hooiberg springen, maar nu ook onder water duiken. Ook is het mogelijk om in een groep mensen op te gaan, maar in tegenstelling tot in deel 1 kun je nu in een willekeurige groep mensen opgaan, in plaats van een groep mannetjes die op jou lijken. Andere manieren om aan je vijanden te ontkomen is door geld op de grond te gooien en een chaos te creëren of prostituees in te huren die om je heen gaan lopen en je zo aan het zicht onttrekken.

Verder maakt een jonge versie van Leonardo da Vinci zijn opwachting in de game. Hij helpt je bij het ontcijferen van documenten en zorgt voor nieuwe wapens en vechttechnieken. Ook zorgt hij voor een andere grote vernieuwing, namelijk een hangglider waarmee je kunt vliegen. Je kunt deze gebruiken om over de stad te vliegen en omdat je gebruik moet maken van warme lucht om te stijgen, moet je over verschillende vuren vliegen.

Als laatste is het de bedoeling dat je regelmatig een bezoekje brengt aan de thuishaven van Ezio’s familie en zorgt voor inkomsten. Dit kun je doen door het dorpje te voorzien van winkels, de kerk te renoveren en de waterput te heropenen.


Database


Assassins Creed II is voorzien van een zogenaamde Animus-database. Met deze database kun je informatie krijgen over alle beroemde gebouwen in het spel, zoals de Santa Maria Novella in Florence. Verder bevat de database ook belangrijke feiten over het verhaal. Zo kun je het materiaal bekijken dat je hebt vrijgespeeld door verschillende tekens te verzamelen in het spel.

Table of contents