4min

Algemene opmerkingen

Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn op het Ubuntu-platform. Je kunt er niet op gamen en de softwarecompatibilteit valt soms tegen, maar dat weten we allemaal al. Nee, waar ik het nu even over wil hebben, zijn de echte problemen van Ubuntu die ik gedurende de toch best lange tijd dat ik het gebruikt heb, tegen ben gekomen.

Wat fout is


Het eerste probleem bestaat al best lange tijd en bevindt zich in het X-venstersysteem. Het probleem dat ik heb is kopiëren en plakken. Wat doet zich namelijk voor: als je het bronprogramma sluit waaruit je iets gekopieerd hebt, dan ben je het gekopieerde kwijt. Dit is echt heel irritant. Even snel een link kopiëren uit Firefox, sluiten en deze plakken in een chatvenster is gewoon niet mogelijk.

Het tweede probleem is een bug. Een onoplosbare bug, zo lijkt het. Soms is het namelijk zo dat de panels van GNOME – waar Applicaties, Toepassingen, Systeem en het systeemvak staan – versnipperd weergegeven worden. Het wordt wat irritanter als het afsluitmenu onbereikbaar wordt gemaakt door deze bug waardoor je de computer alleen nog maar kunt afsluiten met de aan-/uit-knop. Sinds Ubuntu 10.10 ben ik de bug weliswaar nog maar één keer tegengekomen, maar dat is eigenlijk al te veel.

Over afsluiten gesproken: ook hier zijn wat fouten te vinden. Soms sluit Ubuntu namelijk niet af. In plaats daarvan meldt het de huidige gebruiker af en word je teruggestuurd naar de GNOME-inlogmanager. Als je van daaruit afsluiten kiest, sluit de computer nog steeds niet af. Herstarten werkt overigens ook niet.

Bovenstaande twee bugs ondervond ik ook tijdens het gebruik van Ubuntu 10.04. De bovenste bestaat nog steeds in Ubuntu 10.10 maar ik zie zojuist dat er eindelijk aan wordt gewerkt (het bugreport is een jaar geleden aangemaakt). Betreffende de tweede bug, deze ben ik eveneens nog maar één keer tegengekomen in Ubuntu 10.10. En ja, het was een bèta. Natuurlijk zijn er nog meer bugs, maar dit zijn bij mij de twee meest opvallende.

Ten slotte wil ik ook nog even klagen over Moonlight. Dit is de Linux-versie van Silverlight en ook hier hoef je niet echt veel van te verwachten, want regelmatig laden video’s niet.

Wat goed is


Wat er wel goed geregeld is, wil ik ook nog even benadrukken. Het eerste zijn de updates. Ik had het Ubuntu Software Center al genoemd en dat is onderdeel van het centrale updatesysteem in Ubuntu (wat overigens in bijna elke Linux-distributie zit en ook mogelijk in Windows 8 eraan komt). Wat dit inhoudt, is dat je niet meer tien updaters hoeft te draaien om alle applicaties up-to-date te houden, in plaats daarvan gaat alles centraal via één updater. Wat dan wel weer jammer is, is dat Windows Update net even wat meer idiot proof is (lees: het afsluiten van de computer tijdens updaten in Windows is veiliger dan in Ubuntu).

Een ander iets wat in Windows Update beter is geregeld, zijn automatische updates. In Ubuntu staan deze namelijk standaard uit en de optie om ze aan te zetten, zit verstopt onder Instellingen. Dit terwijl ook gewoon Ubuntu gepatcht moet worden met de nieuwste beveiligingsupdates.

Wat dit centrale updatesysteem ook mogelijk maakt, is bijwerken van bijvoorbeeld versie 10.04 naar versie 10.10. Stel je voor dat je in Windows 7 op een knop kon drukken en zo kon bijwerken naar Windows 8. Helaas is dit nog toekomstmuziek – en niet aanbevolen. Met Ubuntu is het upgradeproces echter een stuk soepeler en met de gemiddelde pc zit je binnen anderhalf uur op de nieuwe versie. En in tegenstelling tot een upgrade op Windows waarbij alles trager wordt en sommige dingen breken, is dit in Ubuntu niet het geval. Sterker nog: het is aanbevolen door Canonical om zo je computer naar de nieuwste Ubuntu-versie bij te werken.

En er is meer centraal. De spellingscontrole bijvoorbeeld die elke applicatie die het wil aan kan roepen. Hetzelfde geldt voor het notificatiesysteem. Dat laatste is wel iets alleen van Ubuntu en is geïntroduceerd in versie 9.04. In versie 10.10 is er weinig aan veranderd, maar het is nog altijd even briljant.

Wat er niet in zit


Weet je nog, toen Canonical in het begin van 2010 aankondigde dat de vensterknoppen naar links verplaatst zouden worden? De hel brak los in de community. Hoewel sinds de lancering van Ubuntu 10.04 er weinig meer over gesproken is. Hoe dan ook, een goede reden voor de wijziging kon niet worden gegeven. Redenen tegen wel, zoals dat als je het venstermenu ‘overschiet’ je per ongeluk het venster kunt sluiten. Daarnaast is rechts rustiger en consistenter met de rest van Linux.

De reden ervoor werd later pas gegeven, in de vorm van Windicators. De vrijgekomen ruimte rechts kon zo worden gebruikt voor een set indicators, zoals een winkelmandje, het geluidsniveau en of de applicatie bezig is of niet. Een leuk plan, hoewel het misschien wel iets too much zou worden qua indicators. Helaas heeft het het niet gehaald in versie 10.10.


Een mock-up van de Windicators


Een andere functie die al enige tijd op de planning staat is RGBA. Dit is als het ware venstertransparantie à la Windows Aero. Helaas is ook deze functie afgeschoten. Dit keer echter niet omdat er geen resources voor waren, maar simpelweg omdat te veel applicaties er problemen mee hadden.