3min

Menu’s

Het systeemvak is sinds Ubuntu 10.04 een belangrijk onderdeel geworden voor het Ayatana-team. Het heeft (had) namelijk een aantal problemen en die zijn op verschillende manieren opgelost.

Het eerste probleem waren de programma’s die zich in het systeemvak nestelden. Canonical wilde dit oplossen met zogenaamde app indicators. Dit houdt simeplweg in dat programma’s aan regels moeten voldoen om iets in het systeemvak weer te geven.

Het komt er simpelweg op neer dat het gedrag consequent gemaakt is: druk je met je linkermuisknop op een pictogram, dan verschijnt informatie. Dat is de standaard. Vroeger was het zo, druk je met je linkermuisknop op een pictogram dan verschijnt soms informatie, soms komt het programma te voorschijn en soms gebeurt er iets anders. Hetzelfde geldt voor de rechtermuisknop.

Nu is het echter zo dat er een beetje een vreemde situatie is ontstaan: sommige applicaties hebben app indicators, andere niet, gezien app indicators niet verplicht zijn in het systeemvak. Helaas voegen de app indicators nu dus nóg een inconsistentie toe ten opzichte van de oude situatie. Overigens was het plan eigenlijk om voor versie 10.10 alleen nog app indicators in het systeemvak toe te staan, maar dat is er toch niet van gekomen.

Naast de app indicators was Canonical nog bezig met een queeste: minimalisatie. In Ubuntu 9.10 werd de envelop geïntroduceerd. Als je op deze envelop klikte, kreeg je toegang tot alle communicatieprogramma’s – e-mailprogramma’s en chatclients – die op dat moment draaiden. De envelop veranderde van kleur indien er een ongelezen bericht binnen was gekomen. Dit zorgde ervoor dat in plaats van een apart pictogram voor Empathy, Evolution, X Chat en Gwibber er nog maar één pictogram nodig was.

Een erg goede verandering vond ik en Canonical zet deze wijziging door. Ditmaal met media-applicaties. Zoals je zou verwachten zitten deze nu onder het volumepictogram. Het kan misschien even wennen zijn, want het is in eerste instantie onduidelijk waar bijvoorbeeld Rhythmbox bij minimaliseren naartoe gaat, maar dat is dus naar het volumepictogram.


Het nieuwe geluidsmenu


Vanuit dit pictogram is het mogelijk om de speler te pauzeren of om een volgend of vorig lied te starten. Het ziet er allemaal erg mooi uit en is opgefleurd met de albumhoes. Helaas is het wel zo dat spelers zelf natuurlijk ondersteuning voor deze functie moeten bieden, maar zowel Banshee als Rhythmbox hebben reeds ondersteuning en dat zijn toch wel de twee meestgebruikte GNOME-media-applicaties om muziek af te spelen.

MeMenu


Bij het MeMenu – het menu rechtsboven dat tevoorschijn komt als je op je gebruikersnaam klikt en dat de mogelijkheid bevat om je status op alle ondersteunde IM-netwerken in één keer te veranderen, om in één keer een statusupdate op bijvoorbeeld Twitter en Facebook te publiceren en om Ubuntu One op te zetten – is niet zoveel veranderd.

Nieuw is dat het nu duidelijk is waar je deze statusupdates kunt invoeren. Eerst was dit namelijk gewoon een wit vak zonder uitleg, wat ervoor zorgde dat veel gebruikers geen idee hadden wat het nu precies deed. Dat alles is duidelijker geworden.


Het MeMenu waarbij nu in het witte vak Post message staat