Prestaties

Om de prestaties van de Kyocera Ecosys M6530cdn in kaart te brengen, hebben we hem uiteraard getest. Aangezien de gemiddelde printjob naar wij hebben begrepen zo’n 3-4 pagina’s beslaat, timen we hoe lang het duurt om 4 pagina’s tekst te produceren. Dit doen we zowel met het apparaat in diepe slaap/stand-by (de zogeheten ‘koude start’) als met het apparaat in idle-modus, als hij niets aan het doen is maar wel ‘wakker’. We starten onze stopwatch op het moment dat het dialoogvenster op onze Windows-machine verdwenen is. Daarnaast willen we uiteraard ook graag weten hoe snel hij dubbelzijdig af kan drukken, dus drukken we 10 pagina’s tekst dubbelzijdig af. Om iets te kunnen zeggen over de prestaties als er wat meer kleur in de afdrukken zit, hebben we ook een printjob van 4 pagina’s die bestaat uit een mengeling van tekst en kleur/plaatjes. Tot slot drukken we enkele foto’s en complexe patronen af, op basis waarvan we de afdrukkwaliteit bepalen. Aangezien scannen een steeds belangrijker onderdeel is van machines zoals deze, hebben we ook de snelheid waarmee de ADF een stapeltje van 8 originelen (2x de pagina’s met gemengde inhoud) er doorheen trekt gemeten. We scannen rechtstreeks naar een aangesloten USB-stick, aan 200 dpi. Volgens Kyocera is de Ecosys M6530cdn een machine die tot 30 pagina’s per minuut af kan drukken. Of je dit ook daadwerkelijk haalt, hangt af van de instellingen waarmee je afdrukt. In de standaardinstellingen lijkt hij de snelheid waarmee geadverteerd wordt, bij onze tests niet te halen. We halen bij het afdrukken van vier pagina’s omgerekend zo’n 20 pagina’s per minuut. Dat is ook zeker uitstekend, maar kan dus nog wel wat opgekrikt worden als je bijvoorbeeld de kwaliteitsinstellingen wat naar beneden bijstelt. Hou er ook rekening mee dat we bij onze tests gebruikmaken van pagina’s die volledig zijn gevuld met tekst. Ben je net aan de werkdag begonnen en stuur je een afdrukje naar de printer als hij in slaapstand staat, dan moet hij vrij lang opwarmen. Dit duurt ongeveer een minuut. Let wel, hij moet dan van een opgenomen vermogen van net iets meer dan 2 watt naar bijna 60 watt komen, dus hij komt echt uit een zeer diepe slaap, die uiteindelijk ook stroombesparend werkt.

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst vanuit diepste slaapstand

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst in idle-modus

De duplex-prestaties zijn meer dan prima te noemen, als je bedenkt dat de vijf velletjes twee keer langs de imaging drum in de printer moeten worden geleid.

Benchmark: Afdrukken 10 pagina's duplex

Kijken we naar de prestaties bij het afdrukken waar wat meer kleur inzit, dan zien we dat dit iets meer tijd kost. Waar hij over vier pagina’s tekst niet langer dan 12 seconden doet, zorgt de hogere dekking van de kleurenafdrukken voor een toename van 8 seconden. Dat is prima te overzien en een uitstekende score. Zoek je een machine met een lekker potente ADF, dan zit je bij de Kyocera Ecosys M6530cdn in ieder geval goed. De acht pagina’s zijn er lekker snel doorheen.

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's gemengd

Benchmark: Scannen via ADF 8 pagina's gemengd

De afdrukkwaliteit is in het algemeen goed tot zeer goed. Tekst is in ieder geval diepzwart en gestoken scherp, iets wat je van een laserprinter overigens ook wel mag verwachten. De kleurenafdrukken zijn voor laserbegrippen ook goed, zeker als je in de driver voor de instelling ‘Levendige kleuren’ kiest. Doe je dit niet, dan is het resultaat wat aan de fletse kant. Prijs per pagina Een van de belangrijkste zaken waar naar gekeken wordt bij de aanschaf van een multifunctional, is Total Cost of Ownership (TCO). Hierin is niet alleen de aanschafprijs vervat, maar ook de prijs van inkt/toner en bijvoorbeeld ook het stroomverbruik. Met een prijs die tussen de 700 en 800 euro ligt (inclusief de BTW), is de initiële uitgave stevig, maar realistisch. Het stroomverbruik in slaapstand, waar de machine hoogstwaarschijnlijk het grootste gedeelte van de tijd in zal verkeren, is lekker laag. Dan blijft over de prijs per pagina. Om die te berekenen, pakken we de aanschafprijs van de cartridges in de losse verkoop en delen we die door het aantal printjes die je er volgens opgave mee kan maken. Deze opgaven kloppen in de regel behoorlijk goed, want zijn gebaseerd op ISO-standaarden. Uitgaande van de op het moment van schrijven gangbare prijs van 90 euro voor een zwarte tonercartridge en een page yield van 7000 afdrukken, ben je voor een tekstafdruk 1,2 cent kwijt, wat zonder meer goed is. Een kleurencartridge kost je zo’n 100 euro, met een page yield van 5000 pagina’s. Doen we dit rekensommetje maal drie, dan komen we uit op een prijs per kleurenpagina van 6 cent, eveneens uitstekend.

Benchmark: Prijs per pagina zwart-wit

Benchmark: Prijs per pagina kleur

 

Table of contents