3min

Prestaties

Qua pure beeldkwaliteit waren de Nest Cams in hun klasse altijd al erg goed. Daarop is de Cam IQ geen uitzondering. De kleurreproductie is accuraat en ook met relatief grote verschillen tussen licht en donker kan de camera goed overweg. Er is weliswaar sprake van een licht fisheye-effect richting de zijkanten van het beeld, maar dat is gezien de groothoek van 130 graden te verwachten.

In het donker zijn de prestaties eveneens goed. Waar je bij veel ip-camera’s met ingebouwde infraroodleds een heel gerichte bundel ziet, is de verdeling bij de Cam IQ een stuk beter. De leds zijn ook krachtig genoeg om de volledige 10 meter van de woonkamer makkelijk te overbruggen. Er is net geen sprake van storende overbelichting in het donker, al scheelt het niet veel. Aan de objecten links is te zien dat die bijna wit zijn, maar die staan dan ook heel dichtbij. Het is wel iets om rekening mee te houden bij de plaatsing van de camera. Vergeleken met de eerdere Nest Cam lijken de infraroodleds van de Cam IQ beduidend krachtiger in ieder geval.

Kijken we naar de prestaties van de nieuwe functies, dan doet Supersight in de regel wat het belooft. Het is af en toe nog wel wat onduidelijk wanneer deze feature nu wel of niet in gang gezet wordt overigens. Soms pikt de camera een persoon op en schakelt hij Supersight in, maar ook meteen weer uit. Even later blijft hij dezelfde persoon veel langer volgen. Op een smartphonescherm is de Picture-in-Picture leuk om te hebben, maar standaard dermate klein dat je maar weinig kunt ontwaren in dat venstertje. Het detecteren van nieuwe personen/gezichten werkt in het algemeen goed, al werden onze huiskatten ook enkele keren als persoon aangezien. Dit lijkt ermee te maken te hebben dat de hoogte een iets te grote rol speelt. In beide gevallen waarin een kat als persoon werd herkend, bevond deze zich op een hoogte die je normaal gesproken associeert met een mens: de vensterbank en op de zesde/zevende trede van de trap. Je krijgt na het zien van een persoon de vraag of je de persoon kent. De vraag wie de persoon is, volgt echter niet meteen. Daarvoor moet je eerst zelf op het overzicht van herkende mensen drukken en dan de thumbnail selecteren met de foto van de persoon die is herkend. Wij zouden liever zien dat je meteen de mogelijkheid krijgt om de herkende persoon een naam te geven. Overigens lijkt de camera zelf ook wel in de gaten te hebben dat katten geen mensen zijn, want deze vragen krijg je niet als hij per abuis een kat als persoon meldt. In de kleine week dat we de Cam IQ hebben gebruikt, hebben we een enkele keer een gepersonaliseerde melding gekregen. Dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat er gewoon niet genoeg mensen langs de camera zijn gelopen. Na zo’n 30-40 meldingen begint hij een naam aan een melding te hangen, is onze ervaring. Let wel, het komt ook nog regelmatig voor dat hij iemand die al met naam is opgeslagen nog een keertje als een nieuw persoon herkent. Die kun je dan maar gewoon het best negeren. Om deze feature goed te testen, moet je de camera eigenlijk eerst meerdere weken/maanden goed gebruiken. Hij moet namelijk echt goed ‘getraind’ worden vooraleer je iets kunt zeggen over het succes van deze feature. Over de audio heeft Nest geen woord te weinig gezegd. Die is op beide vlakken sterk verbeterd ten opzichte van de eerdere Nest Cams. De luidspreker achterop is dus niet voor niets een stuk groter. De microfoons pikken zelfs op grotere afstand (meer dan 10 meter) nog zeer veel geluid op. Een eerste test van de draadloze netwerkchip heeft de Cam IQ glansrijk doorstaan. Hij kan vanuit huis zelfs nog verbinding maken met een access point helemaal achter in de tuin van meer dan 20 meter diep, waar een kantoor staat. De beeldkwaliteit is dan ook nog steeds goed. Dat is met een oude Nest Cam absoluut onmogelijk.