2min
Microsoft introduceerde onlangs nog een nieuwe generatie van zijn Arc Mouse, die gekoppeld is aan de lancering van de nieuwe Microsoft Surface Laptop (lees ook onze review). Hij krijgt dan ook het voorvoegsel ‘Surface’ mee. Wij testten deze muis een tijdje om te ontdekken of het product de aanschafprijs van 90 euro waard is. De Surface Arc is voor mensen die hem nog nooit gezien hebben een vrij bijzonder product. De muis dankt zijn naam namelijk aan de vorm van het apparaatje: een boog. Naast het andere ontwerp oogt dit ook nog eens zeer compact. Toch draait deze lijn van muizen al een tijdje mee en dus mogen we van Microsoft verwachten dat de muis geoptimaliseerd is.

Vegen op de muis

Wat opvalt aan de Surface Arc Mouse is dat er weinig knoppen op de muis te vinden zijn. Een normale scrollwieltje is niet aanwezig, terwijl ook knoppen voor bijvoorbeeld volgende of vorige pagina niet gebruikt worden. De linker- en rechter muisknop zijn één oppervlakte en dat zorgt voor een mooie uitstraling van de muis. Daarnaast is nu het volledige gebied aanraakgevoelig en fungeert dus als een groot scrollwiel. Scrollen doe je op de Surface Arc Mouse dus door middel van vegen, in vier richtingen. Voor eenvoudige taken als e-mails lezen werkt deze functionaliteit prima. Ook even snel naar de onderkant van een lange pagina scrollen gaat probleemloos. Deze scrollmethode werkt dan ook zeer nauwkeurig. Bovendien maakt het niet uit hoeveel vingers je gebruikt.

Ook horizontaal

Het aanraakgevoelige vlak is een upgrade die Microsoft doorvoert aan zijn nieuwe Surface-muis. Bij de vorige uitvoering was er nog een strip voor navigatie in het midden aanwezig. Nu is dat dus iets anders aangepakt. Dit resulteert tevens in het horizontaal kunnen scrollen door pagina’s. In de praktijk doe je dit misschien niet superveel, maar dit soort subtiele veranderingen zorgen voor net wat extra gebruiksgemak. Het enige wat we missen aan dit aanraakgevoelige vlak is de ondersteuning voor wat meer commando’s zoals we op een smartphone vinden. Het was een meerwaarde geweest als je dit gedeelte ook kan gebruiken voor het in- en uitzoomen door vingers respectievelijk naar elkaar toe te bewegen of van elkaar af. Deze manier van scrollen kent ook een echt minpunt. Binnen enkele uren is het vlak aan de bovenkant voorzien van een vette laag, terwijl we wel degelijk met gewassen handen de Surface Arc Mouse gebruikten. Bij ’traditionele’ muizen komt er ook na verloop van tijd viezigheid op de knoppen te zitten, maar duurt dit veel langer. Door het beperkte aantal knoppen moeten we er ook niet aan denken de nieuwste Surface Arc Mouse te gebruiken voor taken als gaming. Gelukkig is de de muis daar ook niet voor bedoeld. Het apparaat kent namelijk een heel ander doel, waardoor het echt uitblinkt in zijn bedoelingen.

Table of contents