2min Devices

Review: OCZ Vertex 3 120/240 GB

Inleiding

Van OCZ ontvingen wij onlangs twee varianten van de Vertex 3-SSD’s. OCZ is met de Vertex-reeks één van de populairste producenten van SSD’s. Met de Vertex 3 hopen de Amerikanen een nieuwe boost te geven aan de toch al succesvolle reeks van SSD’s.

Zoals je wellicht bekend is, heeft OCZ in januari definitief de knoop doorgehakt en zich teruggetrokken uit de competitieve markt voor werkgeheugen. Met het terugtrekken uit deze markt, welke voorheen de primaire aandacht genoot, richt OCZ zich tegenwoordig volledig op de SSD-markt.

Review: OCZ Vertex 3 120/240 GB

Vaarwel, SandForce?

OCZ heeft onlangs het bedrijf Indilinx overgenomen. Indilinx is een Zuid-Koreaans bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling van SSD-controllers. Gezien de overname van OCZ lijkt het er op dat het bedrijf haar eigen controllers zal gaan ontwikkelen.

De Vertex 3 bevat echter nog gewoon een SandForce-chip, welke de taken van controller op zich neemt. Hoe lang dit in de toekomst nog zo zal blijven in het geval van OCZ, is echter nog maar de vraag. OCZ laat graag blijken dat het bedrijf zelf verantwoordelijk is voor de Firmware die de SSD’s draaien. De nodige kennis lijkt dan ook aanwezig te zijn bij de Californiërs.

Gezien deze ontwikkelingen is onze verwachting dat OCZ zich graag onafhankelijk wil maken. Daarmee lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat SandForce de deur wordt gewezen, omwille van een eigen Indilinx-controller.

Review: OCZ Vertex 3 120/240 GB

Vertex 3

Ondanks de aanwezigheid van een SandForce-chip, zijn ook de ontwikkelingen rondom de nieuwste Vertex-schijf niet stil blijven staan. Voor verregaande veranderingen kijken we echter vooruit naar SSD’s welke van een Indilinx-chip worden voorzien.

OCZ was met de Vertex 2 de eerste fabrikant die een SSD uitbracht met de inmiddels veelgebruikte SF1200-controller van SandForce. Inmiddels zijn we echter toe aan een tweede generatie van de SandForce-chips en ook nu heeft OCZ het zelfde trucje weten te doen, opnieuw is het bedrijf de eerste geweest. In het geval van de Vertex 3 vinden we dan ook de SF2281-controller als hart van de SSD.

De Vertex 3 verwisselt voor 195 en 410 euro van eigenaar, respectievelijk voor de 120- en 240 GB-versie van de schijf.