2min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

OCZ heeft best het één en ander goed te maken op de SSD-markt. De Vertex 2 en 3-schijven van het bedrijf waren qua prestaties toppers, maar qua betrouwbaarheid bleken er wel wat haken en ogen aan de producten te kleven, waardoor OCZ’s smetteloze reputatie als SSD-fabrikant een grote deuk opliep. Schijven startten zonder directe aanwijzingen ineens niet meer op en ondergetekende ondervond met maar liefst drie verschillende Vertex 2-modellen problemen in combinatie met Mac OS X, vastlopers deden zich niet direct na het in gebruik nemen voor het eerst voor, maar pas na langere tijd.

Een groot verschil met de SSD-schijven die OCZ onlangs introduceerde is dat er niet langer vertrouwd wordt op de SandForce-controllers, maar controllers uit eigen stal, mogelijk gemaakt door de overname van Indilinx. Wat betreft betrouwbaarheid is het moeilijk om zo kort na de lancering van de schijven al wat zinnigs te zeggen, maar we hebben goede hoop. Dat niet alleen, OCZ barst als vanouds van het zelfvertrouwen en meldt dat de schijven uitvoerig zijn getest op betrouwbaarheid. Om dat zelfvertrouwen ook om te zetten in daadkracht, wordt er maar liefst vijf jaar garantie geleverd voor de Vertex 4-schijven.



OCZ gebruikt in de Vertex 4-schijven de Everest 2-controller, waar het bedrijf in de Octane- en Petrol-schijven nog de originele Everest-controller inbouwde. Wat het grote verschil tussen deze controllers is, maakt het bedrijf niet echt bekend. Of de verbeteringen dus zitten in verbeterde software of hardware is onduidelijk, maar de verschillen in prestaties van de Vertex 4 en de Octane- en Petrol-schijven zijn wel groot te noemen, meldt OCZ.

Een voordeeltje van het gebruik van de Indilinx-controller is al direct kenbaar als er gekeken wordt naar de opslagruimte van de SSD’s. Waar de SandForce-controller een gedeelte van de opslagruimte opeiste als cache, doet de Everest-controller dit niet, wat resulteert in meer opslagruimte voor de eindgebruiker. Een Vertex 3-schijf had bijvoorbeeld 120 GB aan opslagruimte, waar een Vertex 4-schijf 128 GB biedt. Het verschil in opslagruimte ligt onafhankelijk van de eigenlijke schijfruimte rond de 7 procent, wat niet bijster groot is, maar met een SSD telt elke gigabyte en het verschil is zeker mooi meegenomen.

OCZ introduceert de Vertex 4 met vier verschillende opslagformaten, namelijk 64, 128, 256 en 512 GB. Deze schijven kosten in Techzine’s prijsvergelijker respectievelijk 76, 113, 224 en 567 euro. Met deze prijzen is OCZ zeker niet de goedkoopste, maar dat mag ook geen wonder heten omdat het gaat om SSD’s uit het high-endsegment. In dit segment is OCZ echter bij lange na niet de duurste partij. Opvallend is dat de Vertex 4-schijven maar net wat duurder zijn dan de Vertex 3-schijven, maar laatstgenoemde schijven zullen de komende maanden ongetwijfeld nog in prijs dalen, nu de opvolger voor handen is.