Nieuwe generatie SandForce-controllersZoals al duidelijk was, heeft SandForce een nieuwe generatie Sandforce-controllers ontwikkeld. OCZ was de eerste fabrikant die één van deze controllers in een SSD op de markt bracht. Om precies te zijn gaat het om de SF2281-chip, welke voor SSD-fabrikanten waarschijnlijk ook de meest interessante van het septet aan controllers.

De controllers verschillen qua hardware vrijwel niets van elkaar, het verschil moet echter toch in de functies gezocht worden. Zo biedt de SF2282 ondersteuning voor zo goed als alle gewenste functionaliteiten, alsook voor SATA-600 en 16-bits lanes. De laatstgenoemde maakt het mogelijk om SSD’s met een grotere opslagcapaciteit te produceren. Dit komt doordat met elk kanaal twee flashchips aangesproken kunnen worden, terwijl er acht kanalen zijn.

Hoewel de SF2200-serie dus ondersteuning biedt voor SATA-600, zijn er ook vier controllers die deze functionaliteit moeten ontberen, wat de snelheden negatief zal beïnvloeden.Op het gebied van snelheid is het één en ander gebeurd, maar SandForce heeft tevens aan de weg getimmerd op het gebied van beveiliging, ondersteuning, betrouwbaarheid en energiebeheer.

De grootste wijziging is de mogelijkheid om de RAISE-functie uit te schakelen. Deze functie is vergelijkbaar met een RAID5-opstelling, waarin één schijf wordt gereserveerd voor de opslag van hersteldata. Bij SSD’s resulteert dit normaliter in één chip van 8 GB welke wordt gereserveerd voor deze functie. Dit resulteert dus vaak in een vrij groot verlies aan opslagruimte. Fabrikanten kunnen met de SF2200-controllers dus zelf kiezen of het systeem wel of niet gebruikt kan worden.