3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera

Algemeen


Smartphone-fabrikanten worden door Microsoft niet vrijgelaten in hun doen in laten wat betreft Windows Phone. Het aanpassen van de software zit er nauwelijks tot helemaal niet in en dat is natuurlijk ook terug te zien in de camera-applicatie. Voor elke Windows Phone is deze zo goed als identiek met het verschil dat er wel camera-specifieke eigenschappen zijn te wijzigen.

Zo heeft de HTC Radar een beeldstabilisator en is het ook mogelijk om panoramafoto’s en burstopnames te maken. De laatstgenoemde functie is niet revolutionair, maar kan nog wel eens van pas komen. Met deze functie maak je kort een vijftal foto’s achter elkaar. De panoramamode is wellicht wat bekender, met deze functie kan je automatisch een panoramafoto maken door de smartphone van links naar rechts of van onder naar boven te bewegen. Helaas is het met mijn persoonlijke tests niet gelukt om een perfecte foto te maken, het valt te bemerken dat de software op eigen houtje delen van de foto gaat ‘verzinnen’ en hierbij geregeld de mist in gaat. Ter illustratie de onderstaande foto welke uit drie delen bestaat. De panoramafunctie is waarschijnlijk meer bedoeld voor vergezichten al zou het wel wenselijk zijn dat ook dit soort foto’s tot een goed resultaat worden verwerkt.

Het is duidelijk dat de camera vooral links naast de deur in de mist gaat.


De HTC Titan heeft de beschikking over een niet meer dan middelmatige 5 megapixel-lens, wat tegenwoordig eigenlijk wel het minimum mag zijn. Het aantal megapixels zegt echter al lang niet meer alles, veel andere eigenschappen zijn net zo goed van invloed op het eindresultaat.

Foto’s


Wanneer een foto genomen wordt zijn er talloze opties waar gebruik van kan worden gemaakt. Zo kunnen er verschillende scènes worden ingesteld, alsook effecten en andere gebruikelijke dingen als witbalans, helderheid en contrast. Er zijn ook geavanceerdere mogelijkheden wat betreft gezichtsdetectie, stabilisatie en de meetmodus. Aan mogelijkheden zal het in ieder geval niet liggen bij de HTC Radar.

De foto’s zelf zijn wat wisselvallig te noemen. De foto’s die binnen worden genomen zijn met een normale belichting erg vaal en met de flitser wordt het geheel onscherp. Ditzelfde kan niet gezegd worden van de foto’s die ik buiten nam. Vooral de foto van de Jaguar is goed te noemen, de foto van het Arcadis-gebouw is te donker. HTC heeft er voor gekozen om de telefoon een grote digitale zoom te geven. Op zich niets mis mee, maar volledig ingezoomd blijft er weinig over van de scherpte. Dat is echter niets nieuws, het is het probleem van digitale zoom. Optische zoom is hiervoor de oplossing, maar levert een veel dikker toestel op en dat willen we natuurlijk ook niet. De Radar is dus niet per definitie een vervanger van je digitale camera, maar voor veel taken kan de Radar prima gebruikt worden.

Binnen, goede belichting, zonder flits.


Binnen, slechte belichting, met flits.


Buiten, foto van dichtbij.


Buiten, foto van veraf.


Buiten, foto van veraf maar volledig ingezoomd.


Video’s


Ook wat betreft de video-functie valt er gelukkig weer het één en ander in te stellen, hoewel het aantal opties werkelijk in het niet valt in vergelijking met de foto-functie. Men kan de scherpte, meetmode en stabilisator instellen en daar blijft het dan ook bij.

Persoonlijk vind ik de videofunctie qua detail wat tegenvallen. Hoewel het beeld zeker niet onscherp is, is het wel ietwat korrelig. Qua verversingssnelheid zit de Radar er echter wel degelijk bovenop, de auto’s komen duidelijk erg vloeiend langs razen.