Inleiding

HTC heeft onlangs twee nieuwe Windows Phone-toestellen uitgebracht. Het gaat om de reeds beoordeelde HTC Titan en de Radar, welke in dit artikel besproken zal worden. Afgezien van het besturingssysteem lijken de twee toestellen maar weinig op elkaar. Waar de Titan een echt high-end toestel is geworden, moet de Radar het doen met hardware welke de eerste Windows Phone-toestellen ook al hadden.

De Radar is een vervanger voor de HTC Mozart en Trophy, welke eind 2010 op de markt werden gezet. Hoewel beide toestellen geschikt zijn gemaakt voor de nieuwste versie van Windows Phone, werd het volgens HTC toch tijd voor een update en zo werd de Radar geboren.Eigenlijk is er weinig speciaals te vermelden over de Radar. Qua hardware hebben we dus te maken met een toestel van vorig jaar. Ook qua functies is er, behalve de update naar Windows Phone Mango, weinig te melden. Dat wil niet bij voorbaat zeggen dat dit een slecht toestel is, het wil wel zeggen dat deze telefoon wat minder mag kosten.

Dat de Radar niet zo’n bijzonder toestel is, is natuurlijk deels aan HTC te wijten, maar ook aan Microsoft dat de Windows Phone-fabrikaten zeer weinig vrijheid gunt bij het ontwikkelen van toestellen. De fabrikanten mogen aan het uiterlijk en de interface van het systeem niets veranderen, waardoor het erg lastig is om een onderscheidend toestel te creëren. Er mag immers geen twijfel over bestaan dat HTC een unieke draai aan Windows Phone had kunnen geven, als het Taiwanese bedrijf vanuit Redmond toestemming had gekregen.Het enige onderdeel waarin de Windows Phone-fabrikanten zich kunnen onderscheiden, naast het uiterlijk van het toestel, is de toevoeging van eigen applicaties. Bij HTC vindt deze mogelijkheid natuurlijk gretig aftrek en zo zijn er een aantal applicaties voorgeïnstalleerd op de Radar.

De HTC Radar is voor een prijs van ongeveer 315 euro te verkrijgen in twee uitvoeringen. De uitvoeringen hebben HTC kennende weer interessante namen gekregen, namelijk Active White en Metal Silver.