5min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk & Gebruik

Uiterlijk


De Radar moet het, afgaande op de specificaties, waarschijnlijk niet echt van zijn prestaties hebben. We hebben inmiddels ook al kunnen concluderen dat het daar richtlijnen van Microsoft ook al vrij lastig is om wat betreft software een uniek product te maken wanneer Windows Phone het besturingssysteem is.

Gelukkig weet HTC wat betreft uiterlijk nog wel enigszins uniek te blijven.



Algemeen

Het HTC-ontwerp van de laatste jaren is niet bijzonder uniek meer. Omdat er de afgelopen jaren, sinds de opkomst van Android, veel HTC-toestellen met ongeveer het zelfde ontwerp zijn uitgekomen, lijkt het alsof HTC weinig kan differentiëren op dit gebied. De Radar zal het juist mede van dit aspect moeten hebben en daarom lijkt HTC toch wel haar best te hebben gedaan.

Op het eerste gezicht lijkt de Radar inderdaad op de standaard HTC-telefoon. De brede speakerbar boven het scherm, het gebruik van het matte materiaal, de langwerpige knoppen aan de zijkant van het toestel..

Het oogt allemaal erg bekend. Toch vind ik dit toestel qua ontwerp net wat subtieler ogen dan de meeste andere toestellen van de Taiwanezen, hoewel het al vanaf het eerste ogenblik duidelijk is dat het een HTC betreft.



Voorkant

Zoals gewoonlijk neemt het aanraakbare scherm van de smartphone het grootste gedeelte van de voorkant in. Boven het scherm bevindt zich het HTC-logo met rechts ernaast een VGA-camera en er boven een erg lange maar dunne speakerbar. Persoonlijk vind ik deze speakerbar één van de kleine details die de Radar een mooi toestel maakt.

Onder het scherm bevinden zich drie touchbuttons, de bekende Windows Phone-toetsen voor terug, home en zoeken. Onder deze knoppen heeft de Radar een soort dubbele kin, wat niet vanuit elke hoek even verfijnd oogt. De dubbele kin is het resultaat van de positionering van de klep waarmee het toestel kan worden opengemaakt.



Achterkant

De achterkant van de Radar is voornamelijk gemaakt van geborsteld metaal. Bovenin bevindt zich de camera, met links ervan een enkelvoudige LED-flitser en rechts ervan een gril waarachter zich de speaker bevindt. De camera en zijn compagnons zijn geplaatst op een plastic plateau. Net als bij de Titan steekt de lens uit het toestel, al is het bij de Radar maar zeer beperkt, zelfs bijna niet vergelijkbaar met het ontwerp van de Titan.

Onder het camera-plateau is opnieuw een HTC-logo terug te vinden, daaronder het Windows Phone-logo, dat waarschijnlijk op elke telefoon hoort te staan. Onder dit logo bevindt zich de klep om het toestel open te maken. Hierover verderop meer.



Zijkanten

Op de linkerzijkant van de Radar is een Micro USB-poort geplaatst, verder niets. Aan de overkant, dus de rechterzijde, bevinden zich een dubbele volumeknop en daaronder een camera-knop. De laatstgenoemde knop is iets dat we de laatste tijd niet op elk toestel meer terug zien, juist terwijl de camera’s beter zijn dan ooit. Dat HTC dit wél doet juich ik alleen maar toe. Het is mogelijk dat ook dit een voorschrift is van Microsoft.

De bovenzijde van de Radar huisvest de aan/uit-knop en de 3,5 mm jack-plug voor de headset. Onderaan het toestel vinden we geen aansluitingen, slechts een klein gaatje waarachter zich vermoedelijk een microfoon bevindt.





Intern

In tegenstelling tot bij zijn grote broer, de Titan, is het bij de Radar niet mogelijk om de accu te vervangen. In principe is dit gewoon een smet voor elke telefoon. Accu’s zijn onderdelen die erg veel te lijden hebben onder langdurig gebruik en steeds een beetje slechter worden. Het moet voor de gebruiker gewoon een eenvoudige taak zijn om een accu zelf te vervangen. HTC helpt de gebruiker dus niet door de accu niet bereikbaar te maken.

Wat zich wel achter het klepje bevindt is een schuifje om je SIM-kaart in te steken. Geen Micro SD-slot dus, de gebruiker zal het moeten doen met de internet opslagruimte van de Radar en dat is slechts 8 GB.

Gebruik


Wat betreft gebruik hoef ik niet bijzonder veel woorden vuil te maken. Voor een uitgebreide impressie van Windows Phone Mango verwijs ik je graag door naar de review van mijn collega.

Scherm

De HTC Radar heeft met zijn 3,8 inch-scherm een redelijk doorsnee scherm. Niet zoals de Titan welke een indrukwekkend 4,7 inch-scherm heeft. Uiteindelijk blijkt het verschil echter niet zo groot te zijn omdat de Titan het moest doen met dezelfde resolutie wegens reguleringen van Microsoft. De Radar heeft in principe dus een hogere resolutie per centimeter en daarmee ook een scherper scherm.

Het scherm voelt prettig en glad aan en is redelijk bestand tegen vingerafdrukken. Dit laatste heb ik overigens maar zelden kunnen melden in een review, dus dat is zeker een pluspuntje. Ook met de responsiviteit van het scherm zit het allemaal wel snor. Het typen verloopt eenvoudig en normaliter ook foutloos. De telefoon voelt goed aan wat je van hem wilt.



Bellen

De HTC Radar doet wat hij moet doen wat betreft bellen. Het vasthouden van een signaal is in stedelijke gebieden geen enkel probleem. In gebieden die wat dunbevolkt zijn en dus ook een minder goed netwerk (nodig) hebben kan de Radar wel eens een streepje of twee aan signaal verliezen, maar het signaal volledig kwijtraken zal niet gauw gebeuren.

Wat betreft de belkwaliteit is de Radar niet bijzonder, maar een gesprek is prettig en helder en dat is wat je verwacht. Hoewel er in totaal wel drie kleine gaatjes in de behuizing van de Radar te vinden zijn, heeft de telefoon volgens de specificaties slechts één microfoon wat inhoudt dat het toestel niet optimaal is om mee te bellen in een drukke of luidruchtige omgeving.

Accu

De accu van de Radar is voor zijn specificaties bijzonder groot qua capaciteit. De accu heeft een opslagruimte voor 1520 mAh, terwijl de Titan met zijn grotere scherm en betere processor een 1600 mAh-accu heeft. Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat de Radar in principe een stukje langer kan doen met zijn accu. In de praktijk zal de Radar echter niet vaak twee dagen doorkomen met een enkele acculading, wat toch inhoudt dat je hem elke avond opnieuw aan de lader zal moeten leggen.