6min

Gebruikservaring

Algemeen


De hardware van de MacBook Air is niet voor elke gebruiker even geschikt. Dat komt eigenlijk vooral door het gemis van een aparte videokaart, waardoor het moeilijk wordt om zware grafische games te spelen. De nieuwe MacBook Air’s zijn daarom eigenlijk net zo goed (of slecht) in grafische taken als de gemiddelde ultrabook, die bezitten immers eveneens geen grafische kaart. Het grafische werk wordt opgelost door de Ivy Bridge-processor waar een Intel HD Graphics 4000-GPU in verwerkt is. Hoewel Intel grote stappen heeft gezet met Ivy Bridge, zijn de resultaten nog steeds niet bevredigend voor gamingfanaten. Zij zullen echt verder moeten zoeken naar een ultrabook of gewone laptop met een aparte videokaart.

Voor alle andere taken is de MacBook Air prima geschikt. Hierbij moet wel als kanttekening worden gezet worden dat deze laptops van veel ‘oude’ interfacepoorten ontdaan zijn. Zo missen we bijvoorbeeld VGA-, HDMI- en LAN-poorten. Maar eerlijk is eerlijk; hoe vaak gebruik je die nou werkelijk? Voor de enkeling die regelmatig gebruik maakt van een LAN-poort heeft Apple een USB naar LAN-adapter in de Apple Store te koop, voor degenen die een videosignaal via de DisplayPort willen uitsturen is de Apple Store eveneens een uitkomst. Natuurlijk kan je deze adapters ook bij de gemiddelde electronicawinkel vinden.

Aan de ene kant mis je deze poorten in een enkele situatie, aan de andere kant dank ik Apple (en ultrabook-fabrikanten) op mijn blote knieën dat deze poorten achterwege worden gelaten, want de MacBook Air en ultrabooks kunnen er aanzienlijk dunner door worden gemaakt. Met dat gezegd, had er volgens mij wel best nog een HDMI-poortje in de behuizing gepast. Apple heeft daarvoor ook ruimte gevonden bij de Retina MacBook Pro.


Toetsenbord


Het toetsenbord van de MacBook Air is al jarenlang een bewezen onderdeel van de MacBook-series. Het zijn in mijn ogen de fijnste toetsenborden die er momenteel op de markt te vinden zijn, maar de concurrentie komt wel in de buurt. Dat mag natuurlijk ook wel, nadat Apple al zo’n vier jaar geleden het concept invoerde in haar MacBook’s. De toetsen voelen prettig aan tijdens het typen en natuurlijk oogt het toetsenbord ook erg stijlvol.

Met behulp van de functietoetsen die standaard ingeschakeld zijn is het mogelijk om legio aan systeeminstellingen en softwarefuncties aan te roepen. Zo is het eenvoudig om de helderheid van het beeldscherm of de toetsenverlichting aan te passen, of het geluidsvolume te dempen of wijzigen. Er zijn eveneens knoppen om iTunes of andere multimediasoftware mee te bedienen. Als laatste zijn er ook knoppen om Mission Control of het Launchpad aan te roepen.


Touchpad


Het touchpad van Apple is ongeëvenaard. Apple kwam enkele jaren terug met de mogelijkheid om multitouch-bewegingen te gebruiken voor geavanceerdere taken zoals het terug en vooruit gaan in de browser, of het aanroepen van Mission Control en dergelijke. Met Mountain Lion zijn er weer commando’s toegevoegd en wordt het geheel nog wat prettiger. Ik heb het al vaak om me heen gehoord, als mensen eenmaal gewend zijn aan het touchpad van een MacBook, is er eigenlijk niets anders meer dat goed genoeg is.

Er zijn veel fabrikanten die Apple’s touchpad proberen te evenaren, maar tot nog toe is dat geen onverdeeld succes geworden. Het is eigenlijk te gek voor woorden, dat dit na vier jaar nog steeds niet lukt. Simpele bewegingen als het scrollen met twee vingers schijnt al een hele opgave te zijn. Mijn MacBook Pro van drie en een half jaar oud scrollt nog steeds prettiger dan alle andere laptops die bij Techzine de revue passeren.

Het is lastig om het touchpad goed te laten functioneren en hetzelfde geldt voor het toetsenbord. Om beide onderdelen goed te laten werken is al helemaal een flinke klus. Desalniettemin is het ontzettend belangrijk dat dit goed gedaan wordt, want het zijn wel de twee onderdelen waarmee de gebruiker veruit het meeste interactie heeft.


Geluid


Wat betreft het geluid is de MacBook Air geen uitschieter. Het geluid is oké, niet meer, niet minder. Onlangs kwam de Samsung Series 5 bij Techzine langs voor een recensie. Dit systeem was voorzien van een geluidssysteem van JBL en produceerde prachtig geluid. Daardoor ligt onze standaard nu een stukje hoger dan voorheen. Voor een ultrabook is het geluid van de MacBook Air goed, maar voor een laptop is het geluid niet meer dan gemiddeld.

Scherm


Apple heeft de MacBook Pro voorzien van een Retina-scherm en de verwachting is dat ook de andere lijnen vroeg of laat van een schermupdate worden voorzien. Wanneer dat zal gebeuren is voor ons een vraag en voor Apple een weet, maar het is vrij waarschijnlijk dat er binnen afzienbare tijd een update voor een MacBook van 13 inch aan zit te komen. Welke MacBook dit zal zijn is nog de vraag, maar het is te verwachten dat Apple het bij de MacBook Pro zal houden. Als er dan een gelijksoortige update zal plaatsvinden als bij de 15 inch-variant het geval was, dan komt de 13 inch Retina MacBook Pro qua omvang en gewicht wel een stuk dichter bij de MacBook Air. Het is te verwachten dat de prijs dan ook aardig zal stijgen.

Het scherm van de MacBook Air’s is desalniettemin prima, maar mijn oog weet inmiddels wel beter, er zijn scherpere schermen op de markt. Daarnaast zijn er ook ultrabooks die reeds een 1920 bij 1080-resolutie aanbieden, ook op de formaten van deze MacBook’s. Een update naar die resolutie zou al lekker zijn, hoor ik je denken, maar daar twijfel ik aan. In de basis heeft de Retina MacBook Pro immers nog een resolutie van 1440 bij 900 pixels, maar elke pixel wordt opgebouwd uit vier pixels waardoor het beeld scherper wordt. Het levert geen extra schermruimte op, al kan je daar via de systeeminstellingen wel voor kiezen.

Ik heb eveneens mijn twijfels bij het glanzende scherm van de MacBook’s. Zonder tegenlicht zal er geen haan naar kraaien, maar als de zon of een lamp in je beeld schijnt, word je daar niet vrolijk van. Echter, het reflecterende scherm is een stuk minder storend dan voorheen. Apple heeft de reflectie van het scherm namelijk wel aangepakt. Als ik mijn MacBook Pro uit 2009 naast de MacBook Air’s zet en naar een zwart scherm kijk, zie ik mijn reflectie duidelijk beter in het scherm van de MacBook Pro.



Software


Wat betreft de software verwijs ik je graag door naar mijn recensie over OS X 10.8 Mountain Lion, de nieuwste versie van Apple’s computerbesturingssysteem. Als je een nieuwe MacBook Air aanschaft kan het nog zijn dat er OS X 10.7 op is geïnstalleerd, je komt dan echter wel in aanmerking voor een gratis upgrade naar Mountain Lion.

Nieuwigheden


Een nieuwigheid die Apple introduceert met de nieuwste update van MacBook’s is Power Nap. Met Power Nap kunnen systemen met Flash-geheugen in de slaapstand controleren op mails, wijzigingen in iCloud, systeemupdates en er is ook de mogelijkheid om Time Machine-backups te creëren. De laatste twee processen worden normaal gezien enkel in werking gesteld wanneer het systeem verbonden is met een stopcontact, maar kan ook op acculading worden ingeschakeld. De andere taken zoals de iCloud synchronisatie gaan ook door wanneer de MacBook het met accuspanning moet doen. Het zorgt er voor dat je direct na het inschakelen van de MacBook al weer helemaal up-to-date bent. Je merkt zelf niets van de activiteit van de MacBook, de ventilator blijft namelijk gewoon uit en er gaan ook geen lampjes branden.

Een andere nieuwe mogelijkheid die enkel voor de nieuwere MacBook’s gelden is het afspelen van een synchroon AirPlay-videosignaal op een tweede scherm. Als je beschikt over een Apple TV kan je heel gemakkelijk je beeld op de TV tevoorschijn toveren. Zo kun je eenvoudig even een webpagina, video of slideshow tonen.