3min

Tags in dit artikel

, , ,

Installatie en eerste indruk

Installatie


Het aansluiten van de Wolfgang Air Music-set is een eenvoudig karweitje als je er achteraf op terugkijkt. Dat men er dan zo’n rommelige en onoverzichtelijke handleiding bij heeft weten te verzinnen is in mijn ogen een knappe prestatie, maar niet eentje om trots op te zijn.

Naast de twee streamers wordt er ook een draadloos zendertje meegestuurd waarmee de kastjes verbonden dienen te worden na het aansluiten. In de doos zitten drie stroomadapters, twee kabels met dubbele tulp-aansluitingen, een LAN-kabel en een CD met daarop JRiver-software.

Het blijkt in principe een kwestie van alle kastjes op de desbetreffende stroomvoorziening aansluiten, het WiFi-zendertje verbind je daarnaast middels de meegeleverde LAN-kabel met je router. Eventueel kan je er voor kiezen om alle systemen met een LAN-kabel aan te sluiten, wat minder vertraging zal opleveren. Afhankelijk van je keuze voor LAN of WiFi moeten de streamers ingesteld worden op WiFi of LAN, middels een knopje aan de zijkant van het apparaat.


Kies je er voor om de streamers met behulp van WiFi aan te sluiten, dan is het mogelijk om de streamers te paren met het zendertje met behulp van een WPS-functie. Tijdens het aansluiten verliep de WPS-procedure echter alles behalve vlotjes, maar uiteindelijk lukt het om de streamers aan te sluiten op het WiFi-netwerk. De aanhouder wint. Gelukkig zijn de streamers normaliter al in de fabriek met elkaar gekoppeld en hoef je dit proces vier het algemeen niet te doorlopen.

De laatste stap van het aansluitproces is het aansluiten van de audioset welke voorzien moet worden van content. Dit onderdeel wordt overigens niet meegeleverd, hier zorg je zelf voor. Let er op dat er in principe enkel systemen met een tulp-aansluiting kunnen worden aangesloten. Ondanks de aanwezigheid van een jack-plug is deze enkel bedoeld als audio-input van bijvoorbeeld MP3-spelers.

Vervolgens komt het softwarematige gedeelte om de hoek kijken. Hoe we het precies voor elkaar hebben gekregen dat de boel werkt is voor ons nog steeds een raadsel, maar uiteindelijk is het gelukt. De problemen begonnen echter al bij het maken van verbinding met het draadloze netwerk dat de zender uitstuurt. In de handleiding staat een wachtwoord vermeld, maar met behulp hiervan kan de verbinding niet worden gelegd. Pas na het systeem meerdere malen te resetten met behulp van een paperclip lukt het om verbinding te maken. Waarvoor dit nou eigenlijk nodig was wordt ons echter niet duidelijk, want we kunnen vervolgens totaal niks en er staat in de handleiding ook niks over vermeld. Dus we verbinden maar weer met ons eigen netwerk.

Met wat zoeken kunnen we de IP-adressen van de streamers achterhalen en naar de instellingenpagina’s van de apparaten surfen in de browser. Het aanbod aan instellingen op deze pagina’s valt echter zwaar tegen, we kunnen enkel de naam van het apparaat en netwerk wijzigen, of een nieuwe firmwareversie installeren. Ook het uiterlijk van deze pagina’s oogt karig, er is weinig werk gestoken in het aanbieden van een interface met een aantrekkelijk uiterlijk.


Het installeren van nieuwe firmware is overigens een abominabel proces. Het verkrijgen van de firmware alleen al is lastig, want op de site van Teknihall wordt verwezen naar een .pdf-bestand in plaats van een .zip-bestand. Het is een kwestie van het aanpassen van de link in je adresbalk, maar voor menig huis-, tuin- en keukengebruiker is dat al niet zo’n eenvoudige taak en daarnaast is het bijzonder slordig. Kom je eenmaal zo ver dat je de firmware kan updaten, dan blijkt dit ook een verwarrend proces doordat na het starten van het proces geen enkele vorm van updates verwacht kan worden. Alle meldingen zijn pas zichtbaar als het proces voltooid is. Handig, hoor..

Eerste indruk


Zoals wellicht al wel was opgevallen, ben ik niet onder de indruk van de handleiding die Wolfgang met dit product meestuurde. Het was fijn geweest als er een beknopte snelstartgids aanwezig was geweest, in plaats van het matig vertaalde boekwerk dat in ons geval werd meegeleverd. Ik hoop oprecht dat er bij de winkelversie een fatsoenlijke handleiding wordt meegeleverd, maar ik heb er een hard hoofd in.

De instelmogelijkheden zijn daarnaast zeer matig. Ik zou wel wat meer zaken willen instellen aan het systeem dan enkel de naam van het apparaat en het WiFi-netwerk. Daar heeft Wolfgang echter duidelijk niet de behoefte toe gezien.