2min

Installatie en beheer

Een van de belangrijkste zaken van een router vandaag de dag naast het leveren van een goed draadloos signaal en hoge snelheden, is de gebruiksvriendelijkheid van de installatie en de beheeromgeving van de router. Veel gebruikers weten maar weinig van netwerken en willen via wat simpele schermen en keuzes hun router naar wens kunnen configureren. Daarnaast zijn er nog de geavanceerde gebruikers, die juist wat meer specifieke wensen hebben. De meeste routerfabrikanten proberen tussen deze twee groepen te balanceren. Dat lukt de ene fabrikant dan wel weer wat beter dan de andere.


Cisco levert een CD mee, waarmee de router gemakkelijk is te configureren. Wij liepen echter wel tegen een probleem aan toen we deze op een MacBook probeerden te draaien. De meest recente versie van Mac OS X, Mountain Lion, wordt niet ondersteund. In Windows 8 werkt de CD wel gewoon en kan je de router gewoon configureren. Het is een hele simpele applicatie, waarin de meest voor de hand liggende opties verwerkt zijn.


Zo kan je gemakkelijk nieuwe apparaten toevoegen aan het netwerk via de applicatie, het wachtwoord van het draadloos netwerk instellen en zelfs ouderlijk toezicht instellen. De laatste functie, ouderlijk toezicht, mag eigenlijk geen naam hebben. We hebben kort naar deze functionaliteit gekeken en dit stelt gewoon heel weinig voor. Je kan een PC in je netwerk kiezen en bepalen of deze wel of niet op internet mag of eventueel op welke tijden. Verder is het mogelijk om maximaal tien websites te blokkeren. Niet echt uitgebreid dus, er zijn immers wel meer dan tien websites te noemen waar je kinderen liever niet op hebt.

Voor de gemiddelde consument biedt deze applicatie eigenlijk alles wat je direct nodig kan hebben. Uiteraard kan je ook doorklikken, zodat je wordt doorverwezen naar de webinterface. Hier kan je ook de meest geavanceerde instellingen configureren. Denk bijvoorbeeld aan de Firewall, port-forwarding, en dergelijke.


Deze router voorziet in alle mogelijke opties die je in een thuisnetwerk nodig kan hebben qua netwerkinstellingen. Het web control-panel is vrij uitgebreid en ook gebruiksvriendelijk en snel. De vertaling naar het Nederlands had iets beter gemogen, maar dat is ook het enige kritiekpuntje. Zo is "Password" vertaald naar "Wachtzin", in plaats van "Wachtwoord".


Dit is echter het ‘oude’ control panel, er is ook een nieuwe cloudversie waarvoor ook mobiele apps zijn ontwikkeld. De router kan naar deze versie worden geüpgraded, maar dan komen alle bovenstaande mogelijkheden te vervallen. Meer informatie op de volgende pagina!