Cloudbeheer en mobiele apps

Ook deze router beschikt over een iOS- en Android-app, welke vanuit de cloud de router kunnen beheren. Hier lopen we echter wel tegen een groot minpunt van deze router aan. Op de de doos van de router wordt namelijk geadverteerd met deze apps. Maar als je de apps downloadt, dan werken ze niet. De router moet namelijk eerst worden geüpgraded naar de cloudfirmware, pas dan zijn de apps en de router geschikt voor elkaar. Simpelweg via het control panel automatisch de router laten bijwerken naar de meest recent versie is niet voldoende. Je hebt dan een variant die geen connectie maakt met de cloud. Er moet vanaf de Cisco-website handmatig een installatie worden gedownload, die moet worden uitgevoerd op je computer. De router wordt dan in een minuut of vijf bijgewerkt naar een cloudversie.


Als je hiervoor kiest vervallen echter wel de eerder genoemde beheermogelijkheden. Zowel de Windows-applicatie en het eerder getoonde webcontrol-paneel. Deze worden dan vervangen door een nieuw control-panel dat er in de cloud hetzelfde uitziet als lokaal. Het control=panel is dus ook lokaal nog te benaderen.

Een van de voordelen van deze cloudversie, zeker voor veel vaste bezoekers van Techzine, is dat je meerdere netwerken aan één account kan koppelen. Als je dus bijvoorbeeld ook de routers van familieleden beheert, omdat zij er geen verstand van hebben en ze bellen dat iets niet goed werkt, maar de router is nog wel verbonden met het internet, dan kan je via de cloudapplicatie hun routerinstellingen aanpassen zonder dat je bij ze langs hoeft te gaan.Het nieuwe control-panel ziet er compleet anders uit, maar beschikt nog steeds over veelal dezelfde mogelijkheden. Wel zijn er enkele nieuwe zaken aan toegevoegd, zoals een snelheidstest, prioriteit voor media en er is ook een applicatiewinkel beschikbaar.

Het ouderlijk toezicht wat eerder werd bekritiseerd, is in de cloudversie nog steeds dezelfde beperkte versie. Dit is een gemiste kans. De mogelijkheid om de prioriteit voor media in te stellen is wat ons betreft een goede toevoeging. Je kan instellen dat bijvoorbeeld je mediacenter voorrang moet krijgen op het overige netwerkverkeer, zodat je een film kan kijken zonder dat het beeld stottert omdat iemand anders in huis zwaar zit te downloaden. Je kan dit instellen voor een compleet apparaat, of per dienst. Je kan bijvoorbeeld Spotify of Windows Media Center altijd voorrang geven

Het zogenaamde App Center is leuk, maar werkt anders dan we gewend zijn. Als je deze aanklikt kom je op een pagina op Linksys.com, waar een tiental mobiele apps worden gepromoot die je op je smartphone kan installeren en direct gekoppeld zijn aan je Linksys-router. De apps worden dus niet op je router maar op je smartphone geïnstalleerd en kunnen de configuratie van je router op afstand aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld een app installeren die alle sociale media-websites laat zien in een lijst en met één druk op de knop kan blokkeren of toelaten. Iets wat handig kan zijn voor ouders met kinderen. Andere apps laten je media afspelen vanaf je netwerk of beelden van een IP-camera bekijken.


De smartphone-app van Linksys zelf is uiteraard het meest uitgebreid en laat je ook eenvoudig je netwerk beheren. Wel moeten we hierbij opmerken dat de laadtijden van de app vrij lang zijn als je dit via de cloud probeert te doen vanaf een externe locatie. Als je gewoon met het draadloze netwerk bent verbonden werkt de app wel soepel. Met de mobiele app kan je alle instellingen aanpassen die je via het web control-panel ook kan doen. Cisco heeft duidelijk veel tijd gestoken in de ontwikkeling van zijn mobiele app en dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. De Cisco-router is voor de gemiddelde consument een stuk makkelijker te beheren dan voorheen het geval was, een flink pluspunt dus. Hopelijk zet Belkin deze lijn in de toekomst voort.


Voor de mensen die helemaal niks hebben met de cloud en al kriebels krijgen bij de gedachte dat hun router via de cloud te beheren is: Je kan beheren via WLAN ook gewoon uitschakelen en lokaal inloggen op de router. Of de Linksys-router dan nog gegevens doorstuurt naar de cloudservers weten we niet, maar men kan er vanuit de cloud in elk geval niet meer inkomen.

De grote vraag is nu of de prestaties van de router ook goed zijn, want gebruiksvriendelijk is een belangrijk punt, maar de snelheid en prestaties zijn nog belangrijker.