3min

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud en uiterlijk


De Samsung Chromebook XE303C12-A01 wordt geleverd met een acculader en enkele boekjes: een snelstartgids en wat garantieboekjes. Daarmee hebben we de complete inhoud van de doos ook meteen besproken. Het uiterlijk van de Chromebook kunnen we uiteraard wel wat meer over zeggen.

De Samsung Chromebook is zeker niet dik of zwaar, maar met de opkomst van alle ultrabookmodellen kunnen we deze Chromebook ook niet meer dun en licht noemen. De Chromebook is ongeveer 34 centimeter breed en heeft een scherm van 11,6 inch. Zetten we de schermgrootte af tegen de dikte en het gewicht (1,1kg) van het model dan is deze Chromebook een beetje mollig te noemen.De Chromebook is volledig in het zilver uitgevoerd en beschikt over een standaard chiclet-toetsenbord zonder verlichting. Voor het toetsenbord bevindt zich ook een touchpad. Als we verder kijken, zien we dat het 11,6 inch scherm is voorzien van een schermresolutie van 1366 x 768 pixels. Dat is de minimale laptopschermresolutie vandaag de dag. Boven het scherm bevindt zich ook een VGA-camera, om te kunnen Skypen of meer in de trend van Google, Google+ Hangouts te gebruiken.


Aan de voorkant en rechterzijkant zijn verder geen knoppen of aansluitingen te vinden. Aan de linkerzijkant wel, daar vinden we de gecombineerde koptelefoon- en microfoonaansluiting, met daarnaast een ingang naar de kaartlezer. Wat positief opvalt is dat het klepje wordt afgeschermd middels een scharnier wat naar binnen klapt. Je kan het geheugenkaartje er dus gewoon insteken zonder eerst het klepje te moeten verwijderen of te openen. Het klapt gewoon naar binnen en boven open. Een simpele oplossing, die we graag op meer laptops zouden zien.Tot slot bevinden zich nog enkele aansluitingen aan de achterzijde van de laptop. Een plek die de laatste jaren eigenlijk alleen maar minder wordt gebruikt, omdat dit toch wat minder handig is. Van links naar rechts vinden we hier een klepje met daarachter de mogelijkheid een simkaart in te steken voor mobiel internet. Daarnaast een USB 3.0-poort, gevolgd door een USB 2.0-poort en een HDMI-uitgang. Tot slot volgt de aansluiting voor de stroomadapter.

Zoals al aangegeven is de locatie van al deze aansluitingen niet optimaal. Wij zien het liefst zoveel mogelijk aansluitingen aan de zijkant, zodat ze makkelijk bereikbaar zijn. Als je nu een extra monitor of USB-stick wilt aansluiten is dat gewoonweg lastig en veel zoeken, als je recht voor je laptop zit.


Bouwkwaliteit


Ondanks het feit dat deze Chromebook een adviesprijs heeft van 299 euro, moeten we toch kritisch blijven over de bouwkwaliteit. De Chromebook is volledig vervaardigd uit plastic en dat is goed te merken. Zowel het scherm als de body van de laptop zijn door te buigen wat geen positieve eigenschap is. Het scharnier voelt wel heel stevig aan, maar als je het scherm kantelt dan klappert deze wel vrij lang na. De bouwkwaliteit is aan de hand van de prijs redelijk te noemen, maar niet goed.