2min

Tags in dit artikel

, ,

Inleiding

Na al het Windows 8-geweld van de laatste maanden is het ook weer eens tijd voor een review van een Chromebook, een laptop met Chrome OS. Chrome OS is het besturingssysteem van Google voor laptops en bouwt gestaag populariteit op, Google heeft tot op heden vooral reclame voor Chromebooks gemaakt op de Amerikaanse markt, maar in Europa begint dit ook steeds meer te komen.

In de Amerikaanse markt heeft Google al een flinke slag gemaakt met de Chromebooks, volgens analistenbureau NPD zijn de Chromebooks goed voor een verkoopaandeel van 20 tot 25 procent met laptops onder de 300 dollar. Dat komt neer op zo’n 5 procent van de totale Amerikaanse pc-markt. De bedreiging vanuit Chromebooks is voor Microsoft dus nog niet heel groot, maar deze groeit wel.

De eerste Chromebooks richten zich op het middensegment en kostten destijds zo’n 500 euro, dit leidde ook niet tot het succes waar Google op hoopte. Gezien de toen nog zeer beperkte functionaliteit van Chrome OS en de afhankelijkheid van internet was het aanbod in combinatie met de prijs gewoon niet interessant genoeg. Die les lijkt te zijn geleerd, want daarna introduceerden verschillende fabrikanten vooral goedkope Chromebooks.

Zowel Acer als Samsung brachten een Chromebook op de markt met een 11,6 inch scherm onder de 300 euro, HP brengt nu ook een Chromebook op de markt die net iets boven de 300 euro zit, maar wel beschikt over een groter 14 inch scherm. In deze review vergelijken we de Chromebook van HP met zijn directe concurrenten en vooral met de Samsung Chromebook XE303c12-a01. Op het moment van schrijven is de HP 14-c000ed Chromebook verkrijgbaar voor 308,49 euro.

Ook kijk ik in deze review kort naar Chrome OS, hoewel we op Techzine een vrij recente en uitgebreide review hebben van Chrome OS, is het altijd goed om even te kijken of er nog vernieuwingen zijn doorgevoerd door Google.