4min

Gebruikservaring

Algemeen


Aangezien dit een Samsung Chromebook is en geen standaard-laptop, is deze voorzien van Chrome OS. Het gaat hier om een besturingssysteem van Google waar onder meer de Chrome-browser van is afgeleid. Het besturingssysteem is enorm gericht op het web en de cloud en daardoor maar beperkt offline te gebruiken. Ook is het lokaal installeren van applicaties iets wat vrijwel niet gebeurt. Een Chromebook kan overigens ook niet worden voorzien van een andere besturingssysteem zoals Linux, Windows of Mac OS X. Wellicht dat er in de toekomst nog wel hacks en cracks voor verschijnen maar in principe is dit niet de bedoeling of überhaupt mogelijk.


Of Chrome OS voor jou een geschikt besturingssysteem is, is zeer afhankelijk welke eisen je stelt aan een laptop, wat je ermee gaat of wil doen en of je bezwaren hebt tegen het opslaan van je gegevens, in dit geval op Google Cloud (GDrive). Voor een compleet beeld van Chrome OS, de mogelijkheden en bezwaren, verwijs ik graag door naar onze review van het besturingssysteem.


Toetsenbord


Wij ontvingen een Chromebook die origineel bedoeld is voor de Engelse markt. Het betreft hier wel een QWERTY-toetsenbord, maar de indeling van enkele speciale tekens is aangepast. De toetsenbordindeling kan dus een beetje vreemd overkomen. Wij gaan er van uit dat Samsung het toetsenbord in Nederland gewoon uitvoert zoals we dat hier zijn gewend. Iets wat standaard anders is bij een Chromebook en dus ook bij de Nederlandse versie is dat de F1- t/m F12-toetsen zijn vervangen voor functietoetsen. Zo vind je bij een Chromebook op die plek; vorige, volgende, refresh, maximaliseren/minimaliseren, extern scherm aansturen, helderheid omlaag, helderheid omhoog, volume dempen, volume zachter, volume harder en de aan/uitknop.

Hetgeen wat anders is voor de Engelse markt, is het pond-teken, ook de aanhalingstekens en het apenstaartje zijn omgedraaid. Ik kon overigens de toetsenbordindeling wel gewoon aanpassen zodat het apenstaartje weer op de voor mij juiste plek zit bij het typen. Het toetsenbord typt verder prima weg en ik hoefde ook niet lang te wennen. Wat dat betreft lijkt het toetsenbord wel enorm veel op dat van een Macbook Pro. Een gemis vind ik wel het ontbreken van verlichting onder de toetsen. Iets wat ons in een later stadium opviel is dat de knoppen van de meeste toetsenborden zijn voorzien van hoofdletters, bij de Chromebook zijn opvallend genoeg kleine letters gebruikt.


Touchpad


Ik ben een Macbook Pro-gebruiker en daardoor ook enorm kritisch op touchpads op andere systemen. Als je eenmaal aan het touchpad van een Macbook Pro bent gewend, dan schieten andere modellen snel tekort. Helaas ook dit model, deze ondersteunt namelijk slechts twee vingers. Je kan dus wel gewoon scrollen met twee vingers, ook kan je tappen om iets aan te klikken. Zodra je echter iets moet verslepen, dan moet je de touchpad echt induwen en gaan slepen, iets wat toch minder makkelijk is. Ook in de instellingen kan je niet meer vingers activeren, wel kan je Australian scrolling, inschakelen. Het scherm scrolt dan naar beneden als je vingers omhoog gaan, net zoals in Mac OS X. In mijn geval natuurlijk wel prettig.


Scherm


Samsung heeft gekozen voor een LED-scherm van 11,6 inch, met een schermresolutie van 1366 x 768 pixels. We hopen altijd op wat hogere resoluties, maar dat is in deze prijsklasse echt teveel gevraagd. Wat betreft de kleuren is het zeer acceptabel, de horizontale kijkhoek is prima, verticaal is het scherm wel wat minder. Van bovenaf kan iemand staand niet goed meekijken omdat de kleuren wegvallen. Dit kan overigens ook juist een pluspunt zijn voor sommige mensen.



Camera


Zoals eerder vermeld, is er een camera aanwezig voor videogesprekken of conferenties via Skype of zoals Google graag hoort, de Google+ Hangouts. Helaas is de resolutie van de camera echt te laag om een beetje fatsoenlijke opnamekwaliteit te realiseren. Hier had Samsung best kunnen kiezen voor een beter model, dat zijn tegenwoordig de extra kosten echt niet meer, zeker niet voor Samsung.

Geluid


Voor de één belangrijker dan voor de ander: de speakers in de laptop en het geluid dat ze produceren. Er is sprake van een stereo-opstelling, van in totaal 3 Watt (2x 1,5W). De geluidkwaliteit is redelijk, uiteraard missen we zoals altijd de lage tonen het meest. Het maximale volume is duidelijk begrensd om de geluidskwaliteit acceptabel te houden. Enorm hard kan het geluid van de Chromebook dan ook niet worden gezet, maar voor de gemiddelde studeerkamer is het voldoende, voor een presentatie op kantoor schiet het in veel gevallen waarschijnlijk te kort.