3min

Tags in dit artikel

, ,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

De inhoud van de doos waarin de HP Pavilion 13-c000ed Chromebook wordt geleverd, bevat niet veel meer dan de Chromebook zelf. We vinden daarnaast ook nog een acculader en enkele boekjes voor de garantievoorwaarden. Ook is er een soort flyer aanwezig hoe de accu in de Chromebook moet, hoe de acculader moet worden bevestigd en welke poorten er nog meer zijn te vinden op de Chromebook, niet veel speciaals dus.



Als we de Chromebook van HP nader bekijken dan vallen eigenlijk twee zaken meteen op, het eerste is het grotere scherm ten opzichte van andere Chromebooks en het feit dat er een speakerbar boven het toetsenbord aanwezig is. Het eerste is voordeel is meteen duidelijk, het scherm is groter en dus ook prettiger in gebruik.

Qua dikte is de Chromebook van HP niet vergelijkbaar met de dunne ultrabooks die we tegenwoordig veel zien, maar is deze ook niet extreem dik. De HP is wel een stuk zwaarder dan de concurrerende Chromebooks, dit heeft vooral te maken met het grotere scherm van 14 inch, waar de concurrentie slechts over 11,4 inch schermen beschikt. Het gewicht van deze HP Chromebook is 1,8 kilogram, ook dit is opnieuw gemiddeld.



De Chromebook van HP is volledig in het zwart uitgevoerd met een chiclet toetsenbord zonder toetsenbordverlichting. Onder het toetsenbord vinden we nog een touchpad met twee muisknoppen. Boven het toetsenbord bevindt zich de powerknop en een speakerbar. Onder het scherm zit het HP-logo en boven het scherm een webcam met hd-resolutie van 1280 x 800 pixels. De camera is hierdoor uitermate geschikt om mee te Skypen of Google+ Hangouts te gebruiken.

Een groot minpunt van de Samsung Chromebook was dat alle aansluitingen zich aan de achterzijde bevonden, gelukkig heeft HP dit niet gedaan. HP heeft gewoon de linker- en de rechterzijkant gebruikt. Aan de linkerzijkant bevindt zich een luchtrooster, een USB 2.0-poort en de koptelefoonaanluiting. Aan de rechterzijkant bevindt zich de aansluiting voor de stroomadapter, een LAN-poort, een HDMI-aansluiting, twee USB 2.0-poorten en een geheugenkaartlezer.

Bouwkwaliteit


Ondanks dat dit een laptop is in het budgetsegment moeten we wel kritisch blijven. Voor ruim 300 euro mag je nog steeds best iets verwachten van een laptop. Om te beginnen kunnen we vaststellen dat HP heeft gekozen voor plastic, heel veel plastic. De body van de laptop zit netjes in elkaar en is ook echt vrij stevig.



Het scherm daarentegen is een ander verhaal. Dit model is duidelijk al eerder getest en het lijkt erop dat iemand hem al een keer heeft laten stuiteren, want de linkerbovenhoek is zwaar beschadigd. Bij Techzine is het inmiddels een standaardtest om te kijken of er beweging zit in de behuizing van de body en het scherm. Waar je dan op kan wachten is dat het een keer misgaat. Bij een zeer geringe druk op het scherm van de HP Chromebook zei deze krak en hadden we het scherm om zeep geholpen. We hebben nu een zogenaamde bleeder, waarbij het hele scherm onleesbaar is geworden. Na het scherm nader bestudeerd te hebben, zien we ook dat de randen van het scherm niet goed aansluiten en er zelfs kieren in zitten. Dit model heeft iemand al een keer laten vallen, zoveel is duidelijk. Ondanks de bestaande beschadigingen durven we wel te stellen dat het scherm niet heel stevig is en de bouwkwaliteit van dit scherm veel te wensen over laat.

We hebben bij HP voor de zekerheid nog eenzelfde model aangevraagd en het scherm opnieuw getest. Gelukkig voor HP en voor ons brak het scherm toen niet. Het scherm was dus al verzwakt de beschadigde constructie, waardoor het scherm brak bij onze test. Het is dus niet zo dat het scherm meteen breekt als er een beetje druk op komt te staan, maar dat de bouwkwaliteit veel te wensen overlaat, blijft wel overeind.