3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikerservaring

De gebruikerservaring van deze laptop is net even anders als met een Windows-laptop. Het gaat hier uiteindelijk om een Chromebook met Chrome OS. Dit besturingssysteem bestaat inmiddels ruim twee jaar en heeft veel fases doorlopen. Waar het in de beginperiode eigenlijk min of meer alleen een Chrome-browser was, is er inmiddels een taakbalk toegevoegd, is er Google Now-integratie en een berichtencentrum onderweg.

Ook heeft Google het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in offline applicaties. Applicaties die niet per se een internetverbinding nodig hebben om te werken. Een goed voorbeeld hiervan is Google Docs, het officepakket van Google. Hiermee kunnen tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties worden gemaakt. Deze worden lokaal opgeslagen als er geen internetverbinding aanwezig is en zodra er wel verbinding is worden deze gesynchroniseerd met de Google Drive.



Inmiddels zijn ook andere ontwikkelaars offline applicaties gaan ontwikkelen voor Chrome OS, een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Angry Birds. Maar de laatste maanden komen er steeds meer offline applicaties bij. Het gaat wat dat betreft Chrome OS aardig voor de wind.

Chrome OS blijft echter een simpel maar wel zeer veilig besturingssysteem. Het is zeer afhankelijk van de eisen die je stelt of een Chromebook bij jou past. Zaken als uitgebreid foto- of videobewerken is op dit moment nog niet mogelijk met een Chromebook. Op internet rond surfen, je e-mail controleren, tekstverwerken, spreadsheets of presentaties maken, browsergames spelen en andere simpele taken kunnen prima worden uitgevoerd met een Chromebook. Voor een compleet beeld van het Chrome OS-besturingssysteem verwijs ik graag door naar de review van Chrome OS.

Toetsenbord


Het toetsenbord van de HP Pavilion Chromebook is lekker groot opgezet en dat was wel even wennen. Het toetsenbord van mijn 15 inch Macbook Pro is kleiner dan die van de 14 inch Chromebook. Na enige tijd wennen, typt het toetsenbord overigens prima. Wel miste ik de toetsenbordverlichting toch een beetje. De meeste Chromebooks hebben een aangepast toetsenbord waarbij de F1- tot en met F12-toetsen zijn vervangen door functietoetsen, HP heeft gezien het formaat van dit toetsenbord ervoor gekozen de F1- tot en met F12-toetsen aan te houden met de functietoetsen als dubbelfunctie. Ook beschikt dit toetsenbord over caps lock, een functietoets (voor de F1- tot en met F12-toetsen) en een zoekknop.



Touchpad


Zoals al eerder opgemerkt ben ik een Macbook Pro-gebruiker en dan ook zeer verwend met mijn touchpad. Als ik laptops voor me krijg waarbij de touchpad niet goed functioneert, zal die bij mij zeer snel door de mand vallen. De touchpad van deze HP Chromebook is redelijk, maar niet meer dan dat. Van mij had HP de twee muisknoppen onder het touchpad achterwege mogelijk laten en dit vervangen door touchbewegingen. Verder heeft HP gekozen voor een ruw en ribbelige ondergrond voor de touchpad, terwijl de meeste touchpads mooi glad zijn. Persoonlijk heb ik geprobeerd hier aan te wennen, maar ik vind een glad touchpad toch echt fijner. Ook vond ik de touchpad bij de standaardinstellingen te langzaam en te schokkerig scrollen. Nadat ik deze sneller had gezet, ging dit al een stuk beter, al bleef het schokkerig gaan. Het lijkt er een beetje op dat de Chromebook kracht te kort komt om het scherm tijdig in te laden.

Scherm


HP heeft gekozen voor een 14 inch ledscherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels. Hoewel we altijd hopen op hogere resoluties is dat in deze prijsklasse zeer lastig. De kleuren van het scherm en de kijkhoeken zijn helemaal niet onaardig in verhouding tot de prijs die HP voor de laptop vraagt.

Camera


Over de camera van de HP Pavilion kunnen we wel lof uitspreken. HP heeft gekozen voor een degelijke hd-camera in de HP Pavilion Chromebook. Hierdoor ben je goed in beeld als je een videogesprek voert met Skype of deelneemt aan een Hangout. Dit is een duidelijk pluspunt ten opzichte van de Samsung Chromebook.

Geluid


Een ander pluspunt van deze Chromebook is het geluid. Boven het toetsenbord is een hele speakerbalk aanwezig. Bij het afluisteren van wat muziek kwamen we vrij snel tot de conclusie dat de lage tonen beter tot zijn recht komen dan bij de concurrentie. Wel moeten we erbij opmerken dat HP de Chromebook niet goed heeft gelimiteerd. Als het volume vol open wordt gezet, gaat dit duidelijk ten koste van de hogere tonen. Als je het volume iets zachter zet, is het geluid een stuk mooier.