3min

Hardware en aansluitingen

Hardware


Zoals duidelijk mag zijn, zijn de nieuwe MacBook Air-laptops voorzien van Intel’s Haswell-processors. Haswell vormt een nieuwe tock in de zogenaamde tick-tock-strategie van Intel. Die strategie is gebaseerd op het idee om bij elke tick het productieproces te verkleinen, bij elke tock wordt nieuwe technologie geïntegreerd. Bij Haswell gaat het om een nieuwe geïntegreerde grafische processor die beter presteert, alsook de integratie van de voltage-controller. Ook is er verbeterde ondersteuning voor programma’s die gebruik maken van meerdere rekenkernen, maar daarvoor moet software wel worden aangepast.

De MacBook Air in dit artikel is voorzien van de Intel Core i5-4250U. Deze dual-core processor draait op verrassend lage kloksnelheid van 1,3 GHz, maar kent wel een geautomatiseerde Turbo Boost-mode waarbij de snelheid tijdelijk wordt opgevoerd naar maximaal 2,3 GHz. Het grafische werk komt eveneens van deze processor en wordt geleverd door de geïntegreerde Intel HD Graphics 5000-kern. Het werkgeheugen bedraagt standaard 4GB en is na aankoop niet uit te breiden. Je moet dus goed overwegen of je niet voor een verdubbeling wil gaan, want dat is het enige moment waarop je kan kiezen.

Als opslagmedium voorziet Apple in een SSD met 128GB opslagruimte. Ook deze SSD is niet uit te breiden en ook in dit geval moet je dus beslissen of dit voldoende ruimte is voor jou. Natuurlijk kan je altijd gebruik maken van een externe schijf, USB-stick of cloudopslag als je meer nodig hebt.

Net als alle andere MacBook’s heeft ook dit model geen touchscreen. Mac OS X is hier nooit geschikt voor gemaakt en als we Apple moeten geloven gaat dat ook in de toekomst niet zomaar gebeuren, het bedrijf ziet niks in touchscreens op laptops en desktopsystemen. Daar staat overigens wel tegenover dat er een zeer goed touchpad ontwikkeld is, waardoor een touchscreen grotendeels overbodig is. Het LED-scherm van 13,3 inch heeft een maximale resolutie van 1440 bij 900 pixels, wat neerkomt op 128 pixels per inch.


Aansluitingen, indicatoren en knoppen


Op de linkerzijkant van de MacBook Air vinden we de tweede versie van de MagSafe-aansluiting, wat één van de handigste accu-aansluitingen tot nog toe is en die waarschijnlijk al miljoenen laptops van een gruwelijke val heeft gered. De kabel kan dankzij een magnetische aansluiting immers losschieten wanneer er druk op de verbinding komt te staan. Loopt er iemand tegen je kabel aan, dan schiet deze gewoon los, in plaats van dat de laptop door de uitgevoerde kracht tegen de grond knalt.

Verder zitten hier een USB 3.0-aansluiting, een combinatie-aansluiting voor microfoons en koptelefoons en er zijn twee gaatjes waarachter een microfoon rust.


De rechterkant is uitgerust met een SDXC-kaartlezer, een tweede USB 3.0-poort en als laatste bevindt zich hier een Thunderbolt-poort. Intel heeft een tweede variant van deze nog ondervertegenwoordigde standaard aangekondigd, maar Apple zag nog geen kans om deze al te integreren.

Qua aansluitingen beschikt de MacBook Air vrijwel overal over, afgezien van een netwerkpoort. Bij laptops wordt deze poort steeds vaker weggelaten door de verregaande inburgering van WiFi en de grootte van de aansluiting. Mocht je nou om wat voor reden dan ook echt niet zonder kunnen, dan is het mogelijk om een adapter te kopen die je in je Thunderbolt-poort steekt.