5min

Gebruikservaring

Algemeen


De MacBook Air draait op Mac OS X 10.8 Mountain Lion. Dat is op het moment van schrijven nog de meest recente versie van Apple’s eigen besturingssysteem, maar later dit jaar brengt het Amerikaanse bedrijf Mac OS X 10.9 Mavericks uit. Daarvan publiceert Techzine ter zijner tijd een recensie. Wil je meer weten over Mountain Lion, dan verwijs ik je graag door naar onze recensie van dat besturingssysteem. Het is te verwachten dat Apple met een regeling komt voor mensen die na een bepaalde datum een Mac-product hebben gekocht, om een gratis update naar Mavericks te krijgen. De update zal voor mensen die hier niet voor in aanmerking komen rond de 25 euro kosten.

Zoals je mag verwachten van een besturingssysteem en een laptop die op elkaar zijn afgestemd, draait Mountain Lion perfect op de MacBook Air. Apple kan, in tegenstelling tot Microsoft, het besturingssysteem vrij precies optimaliseren voor de gebruikte hardware, omdat het dat zelf in de hand heeft. Dat levert de gebruiker allerlei voordelen op, zoals meer snelheid en een verlengde accuduur.


Toetsenbord


Om de kwaliteit van het toetsenbord te checken, schrijf ik altijd een gedeelte van de recensie over het product op het product zelf. Zo wordt vanzelf duidelijk hoe prettig het toetsenbord is. Het toetsenbord van de MacBook Air is gelijk aan dat van zijn voorganger uit 2012 en daarover schreef ik vorig jaar dat het in mijn ogen de fijnste toetsenborden zijn die op dat moment op de markt te vinden waren. Dat is niet veranderd, in de tussentijd zijn er wel fabrikanten aangehaakt op Apple’s chiclet-ontwerp, maar er zijn geen fabrikanten die een beduidend beter ontwerp wisten te verzinnen.

Het belangrijkste van een toetsenbord is dat je er prettig op kan typen en dat staat bij de MacBook’s buiten kijf. Ook heeft Apple hier en daar nog wat extra’s toegevoegd. Zo wordt de Caps Lock-functie enkel actief als je deze toets lang ingedrukt houdt. Het kan dus bijna niet zo zijn dat deze functie per ongeluk ingeschakeld wordt. De Functie-toetsen zijn allen voorzien van een primaire dubbelfunctie om bijvoorbeeld de schermhelderheid en de verlichting van het toetsenbord aan te passen. Het toetsenbord is dus vanzelfsprekend ook voorzien van toetsenverlichting, een eigenschap die wat mij betreft tegenwoordig bij de standaarduitrusting van een laptop hoort.


Touchpad


Apple’s Trackpad blijft in mijn ogen nog altijd dé standaard voor touchpads. De uitgebreide ondersteuning voor multitouch-commando’s zorgt ervoor dat dit onderdeel in veel opzichten beter is dan een normale muis en zeker dan de touchpads van de concurrentie. Ik krijg regelmatig Windows- en Chome OS-laptops onderhanden, maar vooralsnog heeft het Trackpad zijn gelijke nog niet gevonden. Het touchpad voelt goed aan je vingertoppen en is uitermate responsief, ook bij multitouchcommando’s. Dat laatste is vaak de eigenschap waar de concurrentie geen passend antwoord op heeft.

Het touchpad ondersteunt invoer met maximaal tien vingers tegelijkertijd, al maakt Apple zelf maximaal gebruik van vier vingers omdat meer niet bepaald intuïtief is. Het is overigens wel mogelijk om commando’s met meer vingers in te voeren, daarvoor moet je een programma van een derde partij zoals BetterTouchTool installeren. Het touchpad is niet voorzien van zichtbare fysieke knoppen, eigenlijk moet het hele oppervlak in plaats daarvan als één knop gezien worden. Door met één vinger te klikken voer je een linkermuisklik in, met twee vingers is een klik met de rechtermuisknop. Eventueel kan je ook instellen dat de rechter onderhoek als een rechtermuisknop gezien wordt.


Beeldscherm


Apple voorziet steeds meer van zijn producten van Retina-schermen, maar vooralsnog is de MacBook Air daar nog niet aan toe. Deze laptop moet het dus doen met een schermresolutie van 1440 bij 900. Dat levert een pixeldichtheid van zo’n 128 pixels per inch op. Dat is aanzienlijk minder dan de 227 en 220 pixels per inch van de MacBook Pro’s met Retina-scherm van respectievelijk 13 en 15 inch.

Het scherm is dan ook één van de weinige onderdelen van de MacBook Air die enigszins tegenvallen, al valt er alsnog zeer goed naar te kijken. Het had sowieso veel slechter gekund. Er zijn nog steeds fabrikanten die denken dat ze met aanzienlijk lagere schermresoluties aan kunnen komen zetten en dat zelfs op 15 inch. Voor nu is het scherm van de MacBook Air acceptabel, maar volgend jaar reken ik wel op een verbetering.

Geluid


Het geluid van de MacBook Air is weinig bijzonders. Het is niet slecht, het voldoet aan wat je verwachten mag van een laptop van dit formaat. De speakers zitten onder het toetsenbord verwerkt en gezien het formaat van de laptop is er in de hoogte gewoon weinig ruimte om iets echt goeds in te bouwen.

Dat wil niet zeggen dat het geluid slecht is, integendeel. In de midden- en hoge tonen weet de MacBook Air prima te presteren, bij de lage tonen valt het echter wat tegen, dat is voor een ultrabook desondanks geen uitzondering.


Accu


Deze MacBook Air is de eerste van zijn lijn die we aan de Powermark-test van Futuremark hebben onderworpen. Apple belooft een accuduur van maar liefst 12 uur wanneer de gebruiker alleen wat op het internet ronddwaalt via WiFi. Dat is niet te vergelijken met de score die uit Powermark komt, omdat deze test het systeem constant belast met allerlei verschillende taken die veel meer rekenkracht en dus energie vergen. Dat is ook wel aan de score te zien, want de laptop houdt het net iets meer dan drie uur uit. Ik moet toegeven dat ik meer had verwacht, omdat Apple er tijdens de presentatie op hamerde dat de accuduur aanzienlijk verbeterd zou zijn.

Dat kunnen we helaas niet vergelijken met Powermark, omdat we vorig jaar nog een andere test gebruikten. Gelukkig deed ik vorig jaar ookin Mac OS X een test, welke sowieso representatiever is omdat de meeste mensen hun MacBook Air in combinatie met dit besturingssysteem zullen gebruiken.

Deze test houdt in dat er voor elke thread die de processor in de MacBook kan behandelen een Terminal-scherm wordt opgestart. Daarin wordt het commando "yes > /dev/null" uitgevoerd om de processor vol te belasten. De MacBook Air uit 2012 wist dit 130 minuten uit te houden, maar de nieuwe MacBook Air haalt 189 minuten. Daar is dus toch wel een duidelijke verbetering waar te nemen. De nieuwe MacBook Air houdt het meer dan 45 procent langer uit met één acculading, terwijl de capaciteit van de accu gelijk is gebleven. Een zeer degelijke prestatie.