Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


Samsung levert de Galaxy S4 Zoom met de gebruikelijke zaken: een acculader met USB-poort, een USB-kabel, een bundeltje handleidingen en een headset met wel maar liefst acht opzetstukjes. De headset beschikt over een afstandsbediening met drie knoppen om gesprekken op te nemen en het volume te wijzigen.

Als laatste wordt er met deze smartphone ook nog een schoonmaakdoekje geleverd. Wat Samsung daartoe heeft doen zetten weet ik niet, maar het zal er wel mee te maken hebben dat de smartphone dubbelt als camera. In die gedachtengang kan ik meegaan, maar eerlijk gezegd had ik een polsbandje dan meer op zijn plaats gevonden. Dat is wel iets wat ik mis bij dit product.


Ontwerp


Het ontwerp van deze smartphone is natuurlijk erg uniek. Als je de telefoon recht van voren bekijkt valt er weinig op, dat gebeurt pas als je het apparaat omdraait en de monsterlijke lens tevoorschijn komt.

De Galaxy S4 Zoom heeft natuurlijk veel weg van de originele Galaxy S4. Denk hierbij aan de plaatsing van knoppen, de rondingen, het materiaalgebruik en de kleur van het toestel. Het is overduidelijk dat deze smartphone een variant is op Samsung’s meest recente vlaggenschip, al had het ook de Galaxy S III kunnen zijn, die qua ontwerp weinig afwijkt.

Uiterlijk


Op de voorkant van de Galaxy S4 Zoom vind je het scherm van 4,3 inch. Daarboven zit een speaker voor het voeren van telefoongesprekken. Links daarvan zitten twee sensoren voor het omgevingslicht en het dimmen van het scherm wanneer je de telefoon tegen je gezicht houdt. Rechts van de speaker zit een camera voor het voeren van videogesprekken.

Onder het scherm bevindt zich de gebruikelijke fysieke home-knop van Android. Deze knop wordt geflankeerd door een optieknop aan de linkerzijde en een terugknop aan de rechterkant. Samsung houdt hierbij een andere layout aan dan Google voorschrijft en persoonlijk word ik niet enthousiast over dat soort afwijkingen omdat het verwarring zaait bij overstappers van en naar Samsung-apparatuur. Ook vind ik de multitaskknop die andere fabrikanten erop na houden een stuk handiger dan de optieknop.


Op de achterkant vind je zoals al duidelijk was de lens van de camera. Deze steekt ver uit de behuizing en is daarom ook erg gevoelig voor slijtage en schade, maar dat is de consequentie. Boven de lens zit een speaker en eronder een AF-lichtje en een flitser. Onderaan de achterkant zit een tweede uitstulping, waaronder de antenne is verwerkt. Deze uitstulping is ook een grip voor de camera bij het nemen van foto’s.De linkerzijde is van boven naar beneden voorzien van een schroefgat waarmee je de Galaxy S4 Zoom op een statief kan schroeven, een Micro SD-poort afgedekt met een klepje en daaronder een inkeping waar een polsbandje aan bevestigd kan worden. Jammer dus dat dat niet wordt meegeleverd. De rechterzijde bevat de aan/uitknop, een volumeknop en helemaal onderaan een sluiterknop voor de camerafunctie.

De positionering van de volume- en aan/uitknop vind ik opvallend. De volumeknop zit bij andere recente smartphones van Samsung aan de andere kant en de aan/uitknop zit verder naar beneden, waardoor je wijs- of middelvinger op de knop valt. Bij deze telefoon is dat niet het geval en dat is natuurlijk minder handig.
Op de bovenkant vind je de aansluiting voor de headset, een secundaire microfoon en een infrarood-sensor waarmee je allerlei apparaten kan besturen. Onderaan zit de primaire microfoon, USB-aansluiting en een klepje waarachter de accu en sim-poort is verwerkt. De Galaxy S4 Zoom kan dus niet geopend worden, dat is bij de andere Galaxy S4-modellen wel het geval. Desalniettemin kan de accu wel vervangen worden.