Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De behuizing van de Surface 2 is opnieuw gemaakt van het zogenaamde VaporMG, wat al eerder is aangehaald in deze review. VaporMG is een bewerkte vorm van magnesium, dat driemaal zo licht is als aluminium, maar ook nog eens sterker is. Door deze eigenschappen is het een ideale metaalsoort om te gebruiken in tablets en smartphones.

Doordat VaporMG driemaal zo sterk is als aluminium, hoeven we in elk geval niet te klagen over de bouwkwaliteit van de tablet. De Surface 2 voelt zeer robuust en stevig aan, ook kunnen we geen speling ontdekken en zitten de aansluitingen uitstekend verwerkt in de behuizing.


Het zwakste element van de behuizing is waarschijnlijk de uitklapbare voet, aangezien deze vrij dun is en middels scharnieren wordt uitgeklapt. Microsoft heeft gekozen voor maar liefst vijf scharnieren, waardoor over de bouwkwaliteit van dit element ook weinig te klagen valt.

Op basis van het materiaalgebruik kan ik alleen maar tevreden zijn over de Surface 2.

Hardware


Een nieuwe generatie betekent ook nieuwe hardware, in het geval van de Surface 2 heeft er op diverse plaatsen een upgrade plaatsgevonden. Te beginnen met het scherm, waar de Surface nog de beschikking had over een 10.6 inch scherm met een resolutie van 1366 x 768 pixels, beschikt de Surface 2 over een 10.6 inch scherm met een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarmee is het aantal pixels per inch gestegen van 148 naar 208, waardoor het scherm een stuk scherper is en daardoor leest het prettiger.

Eerder in deze review melden we al de upgrade van de camera’s op de Surface 2, de Surface beschikte over twee camera’s van beide 1,2 megapixel aan de voor- en achterzijde. De Surface 2 heeft een 5 megapixel-camera aan de achterzijde en een 3,5 megapixel-camera aan de voorzijde. Beide camera’s kunnen video’s opnemen in Full HD met 30 frames per seconde.

Aan de binnenkant heeft ook een verandering plaatsgevonden, de Tegra 3-chip is vervangen door een Tegra 4-chip van NVIDIA. Dat zorgt voor een flinke prestatieverbetering die ook waar te nemen zal zijn in de benchmarks, verderop in dit artikel. De NVIDIA Tegra 4-chipset bevat een quad-core processor die is geklokt op 1,7 GHz. De grafische kracht komt van een ingebouwde Geforce GPU met 72 rekenkernen.

De Surface 2 is qua formaat en gewicht weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De tablet is een halve millimeter dunner, maar tevens een halve millimeter hoger. De Surface 2 is alles bij elkaar 4,5 gram lichter dan zijn voorganger. Het gaat hier om zeer minimale verschillen dus.