Gebruikservaring

Algemeen


Het gebruik van de Surface 2 verschilt eigenlijk maar weinig van zijn voorganger. De Surface 2 wordt weliswaar geleverd met Windows RT 8.1, maar de Surface is inmiddels ook gratis te upgraden naar deze versie van Windows. Het grootste verschil is eigenlijk de schermresolutie van de Surface 2, doordat deze flink omhoog is gegaan, heeft Microsoft ook HiDPI kunnen toepassen. Microsoft kiest er automatisch voor om het scherm 125% groter weer te geven, waarbij de extra pixels worden gebruikt om het beeld scherper te maken, daarnaast blijft er dan ook nog ruimte over om meer tegels op je startscherm weer te geven, wat wel een grote vooruitgang is. Verder zijn de prestaties van de tablet flink omhoog gegaan, wat natuurlijk ook erg prettig is, maar bij alledaags gebruik is het niet direct merkbaar.


Tot slot heeft Microsoft ervoor gekozen om de voet die je kan uitklappen een extra stand te geven. De eerste generatie Surface-tablets kon maar in één stand worden uitgeklapt, waardoor een ideale situatie ontstond voor op een bureau of tafel, nu is er een tweede stand toegevoegd die de tablet wat verder onderuit laat zakken, deze stand is ideaal als je meer van bovenaf kijkt, bijvoorbeeld bij gebruik in bed.

Windows RT 8.1


Het Windows 8-besturingssysteem is recent bijgewerkt naar versie 8.1, zo ook de RT-versie. Dit brengt de nodige voordelen met zich mee. Zo heeft het startscherm meer tegelformaten gekregen en is het configuratiescherm binnen de Modern UI (het nieuwe startscherm) flink uitgebreid. Voor alle details rond de nieuwe versie van Windows 8.1, verwijs ik graag door naar mijn review over Windows 8.1.

Een belangrijk punt bij deze tablet is dat deze de RT-versie draait van Windows 8.1, dit betekent dat gebruikers geen Desktop-applicaties kunnen installeren, maar alleen apps uit de Windows Store. Het is dan ook belangrijk dat hier voldoende en goede apps zijn te vinden. Microsoft heeft ervoor gekozen om bij de Windows RT-versie gratis een Office 2013-versie mee te leveren, zodat gebruikers in elk geval over een goede Office Suite kunnen beschikken.

Als we de inhoud van de Windows Store vergelijken met die van Android en iOS, dan moeten we constateren dat veel goede apps nog ontbreken. De Windows Store is nog niet van hetzelfde kaliber als de concurrentie, maar eerlijk is eerlijk, de Windows Store is ook pas een jaar echt open en het krijgen van een goed app-aanbod heeft tijd nodig. Wel zijn er de afgelopen maanden flink wat apps bijgekomen en doet Microsoft zijn best om ontwikkelaars te stimuleren. Zo heeft Facebook recent een goede app gelanceerd en verschijnt er binnenkort ook een Flipboard-app. Ondanks alle investeringen van Microsoft om het aanbod te verbeteren, moeten we constateren dat er nog sprake is van een achterstand en dat is uiteindelijk in het nadeel van de gebruikers.

Beeldscherm


Doordat Microsoft de resolutie van het scherm heeft verhoogd naar 1920 x 1080 pixels is de tablet echt een stuk prettiger om mee te werken dan de eerste Surface RT, het beeld is scherper en je kan in één oogopslag meer tegels zien, dat is gewoon prettig.

Ook zijn de kijkhoeken van het scherm prima. Ik ben niet helemaal vol lof over het scherm, er is namelijk maar ondersteuning van invoer van maximaal vijf vingers tegelijk, terwijl we regelmatig tablets en smartphones voorbij zien komen die gewoon tien vingers ondersteunen. Dat is gewoon beter, zeker bij het spelen van spelletjes.

Ook de kleuren zijn minder fel dan ze in werkelijkheid zijn, het lijkt erop dat Microsoft de kleuren wat warmer heeft ingesteld, waardoor ze minder fel zijn en indirect prettiger zijn om naar te kijken. Maar het komt minder overeen met de werkelijkheid. Al met al is het scherm een verbetering met enkele kanttekeningen, voor de gemiddelde consument zal het prima zijn.


Geluid


De Surface 2 beschikt over twee speakers, aan elke zijkant zit er bovenaan een speaker gemonteerd, waardoor de Surface 2 dus over stereo-audio beschikt. Bij het afspelen van muziek op de Surface 2 vallen twee dingen direct op, het eerste is dat het volume niet echt hard kan en het tweede is dat het geluid niet om aan te horen is.

Het is een beetje blikkerig, net of dat je in een gigantische fabriekshal staat. Gelukkig heb ik de oorzaak hiervan ook kunnen achterhalen, nadat ik in het configuratieschema bij Geluid en Eigenschappen van de speakers de functie Geluidsverbetering inschakelen had uitgeschakeld, klonk de muziek ineens een heel stuk beter. Voor een tablet is het geluid dan zeer aanvaardbaar, uiteraard blijf je bij tablets net als bij smartphones toch wat lage tonen missen.

Accuduur


De accuduur van een tablet wordt normaliter altijd door ons aangegeven op basis van onze ervaring en gecomplementeerd met een benchmark, de benchmark moeten we helaas schuldig blijven bij dit model, omdat er nog geen goede accutest is verschenen voor Windows RT.

We hebben de Surface 2 ongeveer een week lang gebruikt, onder meer voor de Windows 8.1-review en uiteraard de recensie die je nu leest. Bij afwisselend gebruik gaat de tablet zeker wel een werkdag mee, daarmee bedoel ik surfen, mailen, muziek luisteren en dergelijke. Als je continu een zware game gaat spelen, zal de tablet ongetwijfeld sneller de accu leegtrekken.