2min

Tags in dit artikel

,

Hardware



Bediening
De iPod heeft in plaats van traditionele knoppen, aanraakgevoelige ‘buttons’. Je kan dus niet echt drukken op een knop, je hoeft hem alleen aan te raken. Hetzelfde geld voor de draaischijf waarmee je kan bladeren door menu’s. Omdat er geen mechanische onderdelen inzitten zal de bediening niet snel kapot gaan, en zitten er ook geen ruimtes tussen de bediening en het apparaat. Niets is irritanter dan stof wat tussen dat soort gleuven gaat zitten, maar dat zal je bij een iPod niet gauw overkomen. Over het algemeen functioneert de bediening goed, maar af en toe laat het apparaat wat steken vallen. Vooral het scrollen met de schijf is erg wennen in het begin. Gelukkig maar dat de iPod een soort ‘tik’ laat horen als je op een knop drukt. Op die manier weet je altijd zeker of je wel of niet goed gedrukt hebt. Vooral bij het scrollen is het ‘klik klik klik’ geluidje gewoon mooi om te horen, ik zal eerlijk zeggen dat ik gewoon een paar minuten heb zitten luisteren ernaar. Voor de mensen die hier minder van gecharmeerd zijn is er ook de optie om het geluidje uit te zetten.

Verlichting
Verder had ik net de verlichting al even aangestipt, die is ronduit goed te noemen. Het display is onder alle omstandigheden goed te lezen, dus Apple heeft goed haar best gedaan hierop. De bedieningsknoppen zijn rood verlicht, de draaischijf is echter niet verlicht. Gelukkig is die makkelijk op de tast te vinden, zeker voor de geoefende ‘podder’. Overigens geeft de iPod genoeg licht om als een soort zaklampje te kunnen dien (mits het helemaal donker is). Dit zal echter geen reden zijn om een iPod te kopen natuurlijk.

Kabels en aansluitingen
De iPod wordt opgeladen en voorzien van muziek via hetzelfde snoertje. Het opladen kan dan ook nog eens op 2 manieren: via de pc of via een meegeleverde adapter. Hierdoor ben je niet afhankelijk van een pc om je speler op te kunnen laden.
De laadtijd van de iPod is in twee delen op te splitsen: na 1 uur laden (snelladen) bevat de accu 80% van de capaciteit. Tel daar nog eens 2 uur bij op en de overige 20% is er ook bij. Als je dus onderweg ergens snel je iPod oplaadt kan je zo weer een aantal uurtjes vooruit.

Verder is de iPod voorzien van een standaard koptelefoon uitgang, een dock connector en een connector voor een eventuele afstandsbediening. De dock connector is een brede aansluiting aan de onderkant van het apparaat waarin de FireWire kabel onder meer gaat. Als je een dock hebt zal die dezelfde aansluiting gebruiken.