Inleiding

De iPod-serie is sinds zo’n vijf jaar niet meer Apple’s belangrijkste productcategorie. Daar maakte de iPhone al direct na zijn lancering korte metten mee en ook de iPad-reeks levert voor Apple aanzienlijk meer geld op. Toch wordt de iPod aangewezen als het gaat om Apple’s heropleving in het begin van het vorige decennium en daarom behoudt Apple toch speciale herinneringen aan de eens zo succesvolle muziekspelers.


iPod touch


Sinds lange tijd zijn de iPods echt onder handen genomen in Cupertino. Bij vorige aankondigingen ging het vaak om kleine updates met weinig extra waarde, maar dit jaar is het anders. Vooral de iPod touch is flink onder handen genomen en deze heeft net als de iPhone 5 een langer retinascherm gekregen. Dat terwijl ook intern de hardware een flinke upgrade heeft gekregen waardoor de iPod touch een stuk krachtiger is geworden. Natuurlijk is er ook de Lightning-aansluiting welke Apple aankondigde in combinatie met de iPhone 5. Voor het eerst wordt de iPod touch ook in kleuren anders dan zwart en wit uitgegeven, je kan het toestel namelijk krijgen in de volgende uitvoeringen: geel, roze, lichtblauw, rood, zilver en antracietgrijs. Bij alle edities is de voorkant in het wit uitgevoerd, maar bij de laatstgenoemde is het frontje zwart. De behuizing is daarnaast een stukje dunner geworden.

iPod nano


De iPod nano heeft eveneens een nieuw uiterlijk meegekregen en deze mediaspeler is nog dunner dan de iPod touch, welke al indrukwekkend dun is. Waar de iPod nano echter eerder ongeveer de grootte van de iPod shuffle had, is de lengte van de nano bij de 2012-versie zo’n 1,5 keer toegenomen. De nano heeft een multitouchscherm met een diagonaal van 2,5 inch en dat is bijna een verdubbeling van schermruimte in vergelijking met de vorige editie van de iPod nano. Ook de iPod nano wordt in verschillende kleuren uitgeleverd, maar dit was bij vorige versies eveneens het geval. Bij aankoop heb je de keuze uit zilver, paars, roze, geel, groen, blauw, rood en antracietgrijs. Ook bij de iPod nano is de laatstgenoemde versie voorzien van een zwart frontje, bij de overige versies is dit frontje wit.

Prijzen


Apple biedt naast de 2012-edities van de iPod nano en touch ook de 2011-versie van de iPod touch aan. Verder zijn er natuurlijk ook nog de iPod classic en shuffle, welke geen update kregen. Het huidige aanbod van de iPods in de Apple Store ziet er daarom als volgt uit.
iPod shuffle iPod nano iPod touch
(4th gen)
iPod touch
(5th gen)
iPod classic
2GB € 50,-
16GB € 172,- € 212,-
32GB € 264,- € 325,-
64GB € 426,-
160GB € 264,-