Verpakking, uiterlijk & onderdelen

Verpakking


Je ontvangt naast de tablet zelf ook een aantal boekjes, een usb-kabel en een oplader. De lader heeft een stroomsterkte van 1,5 ampère, wat niet zo gek veel is voor een tablet.

Als laatste voegt Sony een setje earbud-oortjes toe. Deze zien er wat goedkoop uit en hadden misschien wel achterwege mogen blijven. Het is ook opvallend dat Sony ze meelevert, tablets worden doorgaans zonder oortjes geleverd.


Uiterlijk


Sony heeft overduidelijk de Xperia Tablet Z als uitgangspunt genomen bij het ontwerpen van de Xperia Z2 Tablet. Ook zijn er invloeden van de Xperia Z2-smartphone zichtbaar. Ik vind het uiterlijk van de nieuwe tablet wel duidelijk verder verfijnd vergeleken met de voorganger.

Sony heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om de doorzichtig plastic vlakken aan de zijdes te vervangen door vlakken van metaal. Ook oogt de achterkant niet meer als een los vlak: de achterkant en zijkanten lopen zonder naden in elkaar over. Daardoor wordt het ontwerp simpeler maar ook eleganter.


Ik vind wel dat Sony wat meer werk had mogen maken van de randen rondom het scherm. We zien bij vrijwel alle fabrikanten dat die randen steeds smaller worden, maar bij de Xperia Z2 Tablet lijkt er geen verschil te zijn.

Om de behuizing waterdicht te kunnen maken zijn verschillende zaken achter klepjes weggewerkt. Bij de Xperia Tablet Z gold dat ook voor de koptelefoon-aansluiting, maar deze is nu gewoon direct te bereiken.

Onderdelen


Zoals gewoonlijk wordt het grootste deel van de voorkant beslagen door het touchscreen. Er zitten geen knoppen onder het scherm, deze zijn erin geïntegreerd. Afgezien van Samsung doen eigenlijk alle Android-fabrikanten dat tegenwoordig op die manier. Boven het scherm zitten een camera, in de rechter bovenhoek zit een led-indicator voor de accu en andere zaken. Onderaan in de linker- en rechterzijkant zit een speaker verwerkt. Dit is een goede plaats, aangezien je daar niet snel je handen overheen plaatst.


Op de achterkant van de tablet zit niet veel bijzonders. Er is een cameralens te zien, deze is niet vergezeld door een flitser. Dat is voor tablet ook niet heel gebruikelijk, maar het komt toch wel eens voor. Sony heeft ook duidelijk aangegeven waar de NFC-chip is verwerkt, deze zit net onder de cameralens.

Op de linkerzijde zitten de aan/uitknop en de volumeschakelaar. Op de rechterzijde heeft Sony geen poorten of aansluitingen geplaatst. De bovenkant is voorzien van twee klepjes waarachter respectievelijk de microSD-poort en USB-aansluiting zijn verwerkt, ook zitten hier een microfoon en infraroodzender.Op de onderkant zit de headsetpoort en Sony’s docking-aansluiting zodat je in principe ook bijna nooit een klepje hoeft te openen. Via die aansluiting is de tablet ook op te laden, helaas levert Sony standaard geen docking mee.

De Xperia Z2 Tablet is niet te openen, wat betekent dat de accu niet te verwisselen is zonder speciaal gereedschap.