5min

Review: Note is back

Samsung heeft zijn tweede vlaggenschip van 2014 gepresenteerd, naast de Galaxy S5 is nu ook de Galaxy Note 4 aangekondigd. Samsung heeft weer de nodige innovaties doorgevoerd in de Galaxy Note 4, sommige innovaties zullen bekend voorkomen van de Galaxy S5, maar de Galaxy Note 4 beschikt ook over compleet nieuwe features.

De afgelopen jaren heeft Samsung er voor gekozen om het scherm van de Galaxy Note elk jaar iets groter te maken. Dit jaar is dat voor het eerst niet het geval, de schermgrootte is gelijk gebleven met 5,7 inch. Wel is de schermresolutie verhoogd van 1920 x 1080 pixels naar 2560 x 1440 pixels. Dat betekent nog meer pixels per inch, het verschil is het met het blote oog niet makkelijk te zien, maar het beeld is daardoor scherper dan dat van zijn voorganger. Als je foto’s gaat bekijken is het verschil moeilijk waar te nemen, bij tekst zie je sneller dat dit scherper wordt weergegeven bij een dergelijke schermresolutie.


Samsung heeft ook eindelijk afscheid genomen van de volledige plastic behuizing, de Galaxy Note 4 beschikt over een metalen frame, het heeft even geduurd maar Samsung lijkt nu ook om te zijn en te investeren in degelijke materialen. De bouwkwaliteit van de Galaxy Note 4 is hierdoor waarschijnlijk een stuk beter dan die van zijn voorgangers. Qua ontwerp is op zich niet zoveel veranderd ten opzichte van de Galaxy Note 3, alleen de home-knop is wat groter geworden en de zwarte balk onder het scherm is daardoor ook wat hoger, dit is waarschijnlijk een direct gevolg van het toevoegen van de vingerafdrukscanner.

De achterkant van de Galaxy Note 4 voelt vooral een stuk zachter aan, hier is nog wel gebruik gemaakt van plastic. Onder de camera is behalve een flitser nu ook een hartslagmeter te vinden. Samsung heeft er dus voor gekozen om de op de Galaxy S5 geïntroduceerde vingerafdruksensor en hartslagmeter ook op de Galaxy Note 4 toe te passen. Daarmee beschikt de Galaxy Note 4 ook over extra toepassingen in combinatie met deze sensoren, waaronder een extra beveiliging voor bijvoorbeeld schermontgrendeling en het beveiligd opslaan van bestanden en mappen.

De specificaties van het toestel zijn ook zeker de moeite waard. Waarschijnlijk is de Galaxy Note 4 het eerste toestel dat in België en Nederland beschikbaar komt met een Snapdragon 805-chip. Deze nieuwe chip van Qualcomm heeft vier rekenkernen, draait op een kloksnelheid van 2,7 GHz en is nog flink stuk sneller dan de Snapdragon 801 die door veel andere fabrikanten wordt gebruikt in hun high-end toestellen. Daarnaast biedt deze chip ondersteuning voor LTE-advanced, dat is een uitbreiding op 4G die ook langzaam in Nederland beschikbaar komt. Samsung maakt ook een variant van de Galaxy Note 4 met een eigen Exynos-processor, maar waarschijnlijk komt in de Benelux alleen de Qualcomm-versie op de markt.

In deze krachtige processor bevindt zich ook een nieuwe GPU, de Adreno 420. Ook deze grafische chip is ons qua prestaties nog onbekend. Daarnaast is er nog 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit in het toestel te vinden. Aan de achterkant heeft Samsung een 16 megapixel-camera geplaatst, met optische beeldstabilisatie. Deze camera ondersteunt ook het opnemen van video’s in een 4K-resolutie. Aan de voorzijde is ook een camera van 3,7 megapixel te vinden. Ondanks het feit dat Samsung een nieuwe selfie-mode heeft geïntroduceerd op het toestel, kiest het niet voor een 5 megapixel-camera aan de voorzijde, zoals veel andere fabrikanten doen. Tot slot is natuurlijk ook de S-Pen aanwezig, deze stylus is wederom verbeterd en is nu twee keer zo drukgevoelig als de stylus van de Note 3.

De accuduur van de Galaxy Note 4 is met 7,5 procent verbeterd ten opzichte van de Galaxy Note 3, ondanks de toevoeging van een scherm met een hogere resolutie. De accucapaciteit is wel ongeveer gelijk gebleven, de accu in de Galaxy Note 4 is met 3220 mAh slechts 20 mAh groter. Ook heeft Samsung QuickCharge toegevoegd, waardoor je de Note 4 voor 50 procent kan opladen in 30 minuten.

Het mag duidelijk zijn dat Samsung op flink wat onderdelen verbeteringen heeft doorgevoerd en de Galaxy Note 4 is een echte stap voorwaarts ten opzichte van de Galaxy Note 3. Daarnaast zal het toestel waarschijnlijk in de benchmarks de vloer gaan aanvegen met andere toestellen. Hiervoor zullen we echter op de review moeten wachten. Naast alle hardware-innovaties heeft Samsung ook de nodige software-innovaties toegevoegd.


Zo zijn de mogelijkheden om te multitasken in de Galaxy Note 4 wederom uitgebreid en verbeterd. Voorheen was het multitasken niet echt makkelijk, je moest in mijn optiek te veel handelingen doen om twee apps in hetzelfde scherm te gebruiken. Daar heeft Samsung nu eindelijk wat beter over nagedacht. Je kan nu via één veegbeweging een app kleiner maken en laten zweven. Ook kan je door een extra knop in het mulitaskscherm te gebruiken een app in splitscreen openen. Samsung heeft deze functies echt een stuk simpeler gemaakt, nu moet het bedrijf alleen de gebruikers nog even goed voorlichten over hoe deze functies moet gebruiken. Eerlijk is eerlijk, tot op heden is het multiwindow en multitasken nooit echt doorgebroken op Android-toestellen van Samsung, met de introductie van deze nieuwe methodes zou dat weleens kunnen veranderen. Het blijft echter afhankelijk van de ondersteuning vanuit ontwikkelaars.


Daarnaast wederom een pluim voor Samsung dat ze zijn gestopt met het vooraf installeren van een vrachtlading apps, want ook op de Galaxy Note 4 is het aantal apps zeer beperkt gebleven. Via Galaxy Apps, de applicatiewinkel van Samsung, kan je wel de nodige apps installeren en in sommige gevallen kan je apps gratis installeren terwijl ze normaliter geld kosten. Welke extra’s Samsung precies gaat bieden bij de Galaxy Note 4 is nog niet bekendgemaakt, in elk geval is de gebruikelijke 50GB bij Dropbox voor een periode van twee jaar aanwezig, dat biedt het bedrijf bij elk high-end toestel.

Samsung zal de Galaxy Note 4 in de kleuren goud, roze, wit en zwart op de markt brengen voor een adviesprijs van 799 euro. Dat is wel een fors prijskaartje, waardoor mensen dit toestel waarschijnlijk sneller zullen afnemen in combinatie met een abonnement. Inmiddels bieden redelijk wat shops het toestel al aan voor 749 euro.

Table of contents