3min

Introductie

De afgelopen jaren was Samsung constant heer en meester op de markt die het bedrijf zelf creëerde. Jaar op jaar leverde Samsung de beste phablet van de markt, met de Galaxy Note-serie. Daarmee is niet gezegd dat de concurrentie geen pogingen onderneemt om Samsung van de troon te stoten, maar ook Samsung zit natuurlijk allesbehalve stil. Zodoende is er ook dit jaar weer een nieuwe Galaxy Note op de markt. Kan Samsung de lat opnieuw hoger leggen?

Eigenlijk komt Samsung dit jaar zelfs met twee Galaxy Note-modellen op de proppen. Naast de Galaxy Note 4 is er immers ook de de Galaxy Note Edge, met een scherm dat op één van de zijkanten doorloopt. Omdat de Galaxy Note Edge maar in een zeer beperkt aantal landen wordt verkocht is dit echter een soort veredeld prototype. Vooralsnog zijn er bijvoorbeeld geen plannen om de Galaxy Note Edge in België en Nederland uit te brengen, wel kan je het toestel in Duitsland kopen.


Terug naar de Samsung Galaxy Note 4 waar dit artikel over gaat. Dit is de eerste smartphone met een Qualcomm Snapdragon 805-chipset aan boord, die onze redactie passeert. Met deze chipset luidt Qualcomm het 64bit-tijdperk nog niet in, maar in veel andere opzichten zijn er wel duidelijke verbeteringen. Zo zijn er nu vier Krait 450-rekenkernen die tikken op 2,7 GHz, de GPU is een Adreno 420. Wat betreft camera’s ondersteunt Snapdragon 805 nu resoluties tot maximaal 55 megapixel. Overigens beschikt ook de Google Nexus 6 over deze chipset.

Het heeft heel lang mogen duren, maar het Zuid-Koreaanse bedrijf is overstag gegaan: Samsung heeft zich ein-de-lijk overgegeven aan de grote roep om hoogwaardige materialen. De Galaxy Note 4 heeft een behuizing die deels uit metaal is vervaardigd. Op de achterkant vinden we dan weer wel het kunstleder waarvan de Galaxy Note 3 ook al was voorzien.

In onderstaande tabel vind je de smartphones die ik zie als concurrentie voor de Galaxy Note 4. Sinds dit jaar moet Samsung het in deze markt ook opnemen tegen Apple, dat met de iPhone 6 Plus diens eerste phablet op de markt heeft gezet.

Model Prijs
LG G3 (review) 450 euro
Nokia Lumia 1520 (review) 470 euro
Samsung Galaxy Note 3 (review) 480 euro
Huawei Ascend Mate7 (review) 500 euro
Google Nexus 6 649 euro (verwachte adviesprijs)
Samsung Galaxy Note 4 750 euro
Apple iPhone 6 Plus (review) 800 euro

Omdat er nu gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige materialen, is de adviesprijs van de Galaxy Note 4 wel wat hoger dan bij het vorige model het geval was. Samsung stelde een adviesprijs van 799 euro vast, vijf tientjes meer dan bij de Galaxy Note 3. De prijs van de Galaxy Note 4 is inmiddels al gezakt naar zo’n 750 euro en zal in de toekomst normaal gezien alleen maar verder dalen.

De Galaxy Note 4 wordt gemaakt in de kleuren goud, roze, wit en zwart. In onze regio zijn in ieder geval in eerste instantie alleen de laatste twee uitvoeringen verkrijgbaar. De interne opslagruimte bedraagt 32GB.