3min

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


De Lumia 735 ligt lekker in de hand. Met een schermgrootte van 4,7 inch is het toestel ook nog enigszins handzaam, maar door de redelijk brede randen heb ik wel moeite om de uiterste hoeken van het scherm te halen als ik de smartphone met één hand wil besturen. Zoals al op pagina 2 vermeld, ligt de Lumia 735 ook niet al te relaxt op een vlakke ondergrond.

Windows Phone is een erg licht besturingssysteem en zodoende heeft de Snapdragon 400-chipset van de Lumia 735 ook weinig moeite om de software vloeiend te draaien. Dat is in mijn ogen een van de grootste voordelen van het besturingssysteem van Microsoft, qua applicaties moet je in vergelijking tot Android en iOS wel met minder genoegen nemen. Het grootste deel van de bedrijven en diensten die er vandaag de dag toe doen hebben inmiddels wel een app, maar de kwaliteit laat wat mij betreft nog wel duidelijk te wensen over. Wat dat betreft is er wel goed nieuws: Microsoft maakte bekend dat Windows 10 zal draaien op alle recente Windows Phones van Nokia, dus ook de Lumia 735. Het zal waarschijnlijk nog wel een jaar duren, maar het aantal apps en de kwaliteit ervan zal dan wel flink stijgen. Het is een voorspelling, maar dit kan bijna niet anders.

De Lumia 735 heeft standaard ondersteuning voor draadloos laden en daarmee introduceert Microsoft deze mogelijkheid op een lager prijspeil dan ooit tevoren. Natuurlijk is het wel spijtig dat er geen draadloze lader wordt meegeleverd, maar om de prijs laag te houden is het begrijpelijk. Ook ondersteunt de Lumia 735 de mogelijkheid om met een dubbele tik op het scherm te ontwaken uit de standby en invoer met handschoenen, zeer handig nu de winter weer in aankomst is.


Software


Microsoft heeft de Lumia 735 natuurlijk voorzien van de nieuwste versie van Windows Phone. Met Windows Phone 8.1 heeft de gebruiker onder andere de beschikking over een notificatiecentrum met snelle schakelaars en een slimme spraakgestuurde assistent genaamd Cortana. Wil je meer weten over Windows Phone 8.1, lees dan ook onze uitgebreide recensie.

Eén grote tekortkoming die in Windows Phone 8.1 nog altijd aanwezig is, is dat de Instellingen-app bestaat uit één grote wildgroei aan losse menu’s die niet netjes zijn ingedeeld. Wil je bijvoorbeeld eigenschappen van het scherm instellen, dan zijn er verschillende menu’s waar je zaken kan aanpassen en deze staan van boven tot beneden verspreid over de lijst. Het is gewoon een zootje.


Het is niet de stijl van Nokia om de Lumia-toestellen vol te plempen met extra software, maar het lijkt erop dat Microsoft daar iets anders over denkt. Zo vinden we op de Lumia 735 zaken als een app van Domino’s Pizza, Facebook, GameHub van Gameloft en Twitter, zaken waar misschien niet iedereen op zit te wachten. Gelukkig kan je de apps eenvoudig verwijderen van het toestel.

Daarnaast zijn er gelukkig ook de nodige toevoegingen waar de gemiddelde gebruiker meer waarde aan zal hechten. Ik noem zaken als FM-radio, HERE Drive+, Lumia Camera en Office. Aangezien de Lumia 735 gericht is op selfies, vind je ook de Lumia Selfie-app op het toestel terug. Met deze app kun je makkelijk selfies maken en daar filters op toepassen of verbeteringen doorvoeren.