2min

Introductie

Met de Nokia Lumia 830 hebben we de laatste smartphone van Nokia in handen. De smartphone-afdeling van het Finse bedrijf is overgenomen door Microsoft en op nieuwe toestellen zal de merknaam van de softwaregigant prijken. Het eerste toestel -de Lumia 535- met Microsoft’s logo erop is inmiddels al aangekondigd.

Hoe dan ook, met de Lumia 830 belooft Microsoft een toestel uit te brengen dat een goedkoop en degelijk alternatief voor de toptoestellen van bijvoorbeeld Apple en Samsung moet vormen. Een leuke bewering, maar als we de specificaties vergelijken is te zien dat de belofte op papier nergens op slaat. Zo vormt een Snapdragon 400-chipset het hart van de Lumia 830, dat is niet bepaald ‘high-end’ te noemen. Ook het scherm laat met een resolutie van 720 bij 1280 pixels wel wat te wensen over.


Maar er zijn ook zeker positieve punten aan de Lumia 830 te ontdekken. Ik noem bijvoorbeeld een (deels) metalen behuizing en een PureView-camera met 10 megapixels. Het werkgeheugen bedraagt slechts 1GB, maar dat is bij de iPhone 6 niet anders. Net als iOS is Windows Phone in vergelijking met Android een stuk minder intensief voor het werkgeheugen en zodoende hoeft dit niet per definitie een probleem te zijn.

Als Microsoft de Lumia 830 tegenover high-end toestellen positioneert, doen wij dat voor deze recensie ditmaal ook. Normaliter zouden we eerder kijken wat de Lumia 830 presteert in verhouding tot toestellen die ongeveer even duur zijn, maar nu maak ik vanwege Microsoft’s beloften een uitzondering. In onderstaande tabel zie je waar de Lumia 830 het tegen op moet nemen.

Model Prijs (afgerond)
Huawei Ascend P7 (review) 295 euro
Nokia Lumia 830 320 euro
LG G3 (review) 400 euro
Nokia Lumia 930 (review) 425 euro
Samsung Galaxy S5 (review) 470 euro
Motorola Moto X (review) 500 euro
HTC One M8 (review) 510 euro
Sony Xperia Z3 (review) 575 euro
Apple iPhone 6 (review) 690 euro

De Nokia Lumia 830 heeft in België en Nederland een adviesprijs van 349 euro. Daarmee is het toestel natuurlijk veel goedkoper dan de vlaggenschepen van bijvoorbeeld Apple, HTC en Sony. Inmiddels is de reguliere winkelprijs ook nog wat verder ingezakt.