4min

Camera, geluid, scherm en accuduur

Camera


De camera op de achterzijde heeft een resolutie van 6,7 megapixel en is voorzien van een Zeiss-lens en een flitser. Helaas zijn de foto’s die worden genomen weinig indrukwekkend. Zie de drie voorbeelden hieronder voor een idee. De macrofoto is wat onscherp en overbelicht, de foto van de carrousel bevat veel ruis en dat geldt ook voor de foto van het schilderij, waarbij de belichting ook niet op orde is.


Omdat Microsoft ook veel aandacht legt op de camera op de voorzijde, doen wij dat ook. Het is in deze prijsklasse ook redelijk uniek dat er een sensor met een resolutie van 5 megapixel en een groothoeklens op de voorzijde zit. Met behulp van de app Lumia Selfie kan je makkelijk selfies maken met de achterste camera, maar het idee van de Lumia 735 is natuurlijk dat je foto’s met de voorkant neemt. Dat geeft een aardig goed resultaat, de foto’s zijn scherp en de belichting is in orde.


Wel valt op dat de camera niet optimaal gepositioneerd lijkt. Je moet de smartphone zowel in portret- als landschapsmode een beetje kantelen om zelf goed in het midden van het beeld te komen staan. Misschien heeft Microsoft een middenweg gekozen, maar het voelt niet prettig.

Geluid


De Lumia 735 heeft één speaker, op de achterzijde van het apparaat. Dat is doorgaans geen goede locatie omdat deze makkelijk geblokkeerd kan worden. Omdat de achterzijde van het toestel een kleine ronding heeft valt dat echter redelijk mee.

De monospeaker van de Lumia 735 biedt geen indrukwekkend geluid, maar het volstaat wel. Hoge tonen missen een beetje, lage tonen missen niet meer dan normaal is bij smartphones. Het maximale volume is in orde, maar er had op zich wel een schepje bovenop gemogen. Reken er niet op dat je hele ruimtes kunt vullen met het geluid van deze smartphone.

De Lumia 735 wordt geleverd zonder headset.


Scherm


De Lumia 735 beschikt over een scherm van 4,7 inch, waarop 720 bij 1280 pixels worden getoond. Met die eigenschappen kom je uit op 312 pixels per inch. Het scherm is dus redelijk scherp, ook als je kijkt naar de concurrerende toestellen. Enkel de Huawei Ascend P7 is een stuk beter, de overige toestellen zitten enigszins of erg veel onder de pixeldichtheid van de Lumia 735. Zie ook onderstaande tabel om te zien dat Microsoft het gewoon goed voor elkaar heeft, vergeleken met de concurrentie.

Toestel Resolutie Schermgrootte Pixels per inch
Huawei Ascend P7 1080 x 1920 5,0 inch 441
Nokia Lumia 735 720 x 1280 4,7 inch 312
Motorola Moto G (2014) 720 x 1280 5,0 inch 294
LG G3 S 720 x 1280 5,0 inch 294
HTC Desire 610 540 x 960 4,7 inch 234
Sony Xperia M2 540 x 960 4,8 inch 229

Dat het nog stukken beter kan, laat Huawei zien met de Ascend P7. Dat toestel is weliswaar een paar tientjes duurder, maar dat is een te overbruggen prijsverschil. Als je deze twee toestellen naast elkaar legt is het verschil in scherpte overigens niet bijzonder goed zichtbaar. Wel valt op dat het AMOLED-scherm van de Lumia 735 absoluut niet helder is, ook niet in het hoogste standje. Kleuren spatten ook niet echt van het scherm af, de zwartwaarde is wel in orde.

De beschermlaag bovenop de display is Gorilla Glass 3. Bij de bespreking van de bouwkwaliteit bleek al dat de stevigheid van deze laag dik in orde is, ook over de mate van reflectie en gevoeligheid voor vingerafdrukken valt niet veel te klagen.

Accuduur


De Lumia 735 beschikt over een accucapaciteit van 2220 mAh. Voor een smartphone in deze prijsklasse is dat niet veel of weinig. Zoals altijd het geval is, is het afhankelijk van de overige hardware of de smartphone ook een degelijke accuduur heeft. Een grote accucapaciteit kan verschil maken, maar zuinige hardware ook.

In onze accutest laten we de Lumia 735 urenlang een video streamen vanaf YouTube, waarbij we zaken als schermverlichting en draadloze verbindingen zoveel mogelijk gelijkstellen aan die van andere toestellen om de test zo representatief mogelijk te maken.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


De Lumia 735 gebruikt per uur een krappe 9 procent, waarmee de smartphone prima presteert. Gezien de wat beperkte hardware is dat misschien niet zo’n wonder. Bij normaal gebruik kan je met de Lumia 735 ook wel twee dagen uit één acculading persen.