2min

Tags in dit artikel

Goedkoopste DX10 kaart

Op het moment van schrijven is de 8800GTS 320MB de goedkoopste DX10 grafische kaart op de markt. Niet alleen biedt hij de nieuwste DirectX snufjes maar ook een AA16x, Lumenex, en Quantum effects. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een Geforce 8800 serie? En wat houdt het in?

Quantum Effects


Laten we beginnen bij het zogenoemde ‘Quantum effects’. Dit is een engine die tegelijkertijd in het leven is geroepen met het uitbrengen van de 8800 serie. Deze engine maakt het mogelijk natuurkundige berekeningen te versnellen door gebruik te maken van de shaders, zonder dat je hier een SLI opstelling voor nodig hebt.

Lumenex


Lumenex is ook een engine die flink onder handen is genomen door NVIDIA. Voorheen was het bijvoorbeeld niet mogelijk om FSAA en HDR rendering tegelijkertijd toe te passen. Dat is met de komst van deze kaart afgelopen. Bovendien is de G80 de eerste GPU met ondersteuning voor coverage sampling anti-alising (CSAA), een nieuw algortime om full scene anti-aliasing toe te passen.

Hieronder staat een voorlopige DX 10 rendering van Flight simulator. Het kan in game anders zijn dan op het plaatje.


[center]
Het verschil in mogelijkheden tussen DX9 en DX10
is in deze twee renders duidelijker te zien.
[/center]
Op het gebied van anisotropische filtering zijn er ook verbeteringen. Dankzij een technologie genaamd angular LOD control zou de beeldkwaliteit bij het gebruik van anisotropische filtering flink verbeterd moeten zijn.




Age of Conan DX9 vs DX10