2min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

Met de iPhone 6S geeft Apple ons een blik in de toekomst. Dit is de eerste smartphone met een drukgevoelig touchscreen, maar ik voorspel dat dit binnen enkele jaren de norm zal zijn. Dankzij 3D Touch wordt interactie met touchscreens namelijk een stuk geavanceerder, omdat een aanraking dankzij de uitgeoefende kracht meerdere dingen kan betekenen. De ervaring wordt verder verrijkt dankzij de Taptic Engine uit de Apple Watch, waarmee zeer korte maar duidelijke trillingen kunnen worden afgegeven. Apple heeft iOS al van verscheidene mogelijkheden voorzien, maar het is nu natuurlijk ook aan ontwikkelaars om de grenzen verder te verleggen.

Naast een gouden, zilveren en spacegrijze versie is de iPhone 6S ook te verkrijgen in een roze tint en dat is een goede keuze geweest. De kleur pakt erg goed uit en zal veel mensen aanspreken. Anderszins is het uiterlijk niet veranderd, maar dat was ook conform de verwachting. Apple veranderde het uiterlijk van de iPhone nog nooit ingrijpend bij een S-update.

Hoewel het niet eens echt nodig was, is de iPhone 6S weer een stuk sneller geworden. Zeker op grafisch gebied is de nieuwe iPhone het summum en ik denk niet dat de concurrentie snel een antwoord zal hebben. Ook de vingerafdrukscanner is qua snelheid verbeterd, maar deze is nu zo snel dat het bijna niet meer mogelijk is om met een geregistreerde vinger de Home-knop te gebruiken om het scherm in te schakelen en je notificaties te bekijken: je bent vrijwel direct ingelogd.

Er is wel één aspect aan de iPhone 6S waar Apple gigantisch de mist in is gegaan en dat is de opslagcapaciteit. Het is eigenlijk gewoon schande dat het Amerikaanse merk nog steeds met een 16GB-variant als instapmodel op de proppen komt, dit jaar had deze uitvoering gewoon 32GB aan boord moeten hebben. Apple kan dat minimale verschil aan marge best dragen.
8.6
  • Drukgevoelig touchscreen brengt talloze nieuwe mogelijkheden;
  • Uitvoering in roségoud is oogstrelend;
  • Trillingen via nieuwe Taptic Engine veel subtieler;
  • Prestaties aanzienlijk verbeterd ten opzichte van iPhone 6;
  • Prima accuverbruik voor een high-end smartphone;
  • Touch ID is stukken sneller geworden..
  • ..maar soms zelfs iets té snel;
  • Erg duur en 16GB-uitvoering al snel te krap;