3min

Tags in dit artikel

, , ,

Uiterlijk

De iPhone 6S is wat betreft uiterlijk vertoon zo goed als identiek aan zijn voorganger. Met het blote oog zal je niet gauw een iPhone 6S van een iPhone 6 kunnen onderscheiden, tenzij het natuurlijk de nieuwe roségouden variant van de iPhone 6S betreft. Wel is het zo dat de iPhone 6S in alle opzichten net iets forser is geworden, het toestel is een fractie langer, breder, dikker en zwaarder. Dit heeft vermoedelijk te maken met de toevoeging van de extra laag in het scherm.

Omdat Apple de iPhone dit jaar weer in een nieuwe kleur heeft uitgebracht, heeft Techzine er natuurlijk voor gekozen om dit roségouden model onder handen te nemen. Niet dat het toestel in gebruik anders is, maar we wilden de nieuwe kleur graag met eigen ogen zien. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelf niet snel een roze iPhone zou kopen, maar dat wil allerminst zeggen dat de nieuwe kleur een slechte keuze is geweest. In tegenstelling, de nieuwe kleur is juist ontzettend mooi en blijft toch nog best subtiel. Ik ga ervan uit dat deze uitvoering een groot succes wordt, al zal de kleur natuurlijk niet iedereen aanspreken. Die gedachte heb ik overigens ook bij de gouden uitvoering: je moet ervan houden. De zilveren en spacegrijze uitvoeringen zijn dan toch een stuk minder uitgesproken.


Op de voorzijde van de iPhone 6S vind je bovenaan een speaker voor het voeren van telefoongesprekken. Boven de speaker zit een nabijheidssensor, die het scherm uitschakelt als je bijvoorbeeld gaat bellen en de telefoon tegen je hoofd houdt. Links naast de nabijheidssensor zit een lichtsensor, deze is zo goed als onzichtbaar. Links naast de speaker zit de FaceTime HD-camera, welke nu een maximale resolutie van 5 megapixel heeft. Onder het scherm zit als vanouds de thuisknop die op elk iOS-apparaat zit, deze dubbelt sinds de iPhone 5S ook als vingerafdrukscanner.

De achterzijde bevat linksboven de primaire camera, welke eveneens een hogere resolutie hanteert. Naast de camera zitten een secundaire microfoon en een dubbele flitser. De opmerkelijke lijnen waarin de antennes zijn verwerkt maken bij de iPhone 6S opnieuw hun opwachting. De achterzijde is verder voorzien van het Apple-logo en een sleur aan gegevens en logo’s die Apple verplicht op het toestel moet plaatsen. Sony doet dit met de Xperia Z3+ bijvoorbeeld heel subtiel door deze zaken op een labeltje in de sim-lade te verwerken.


Bovenop de iPhone 6S zitten geen knoppen of aansluitingen, op de onderkant zit een aansluiting voor een headset, de primaire microfoon, een Lightning-aansluiting en een monospeaker. Op de linkerzijde zit een schuifknop om al het geluid mee te dempen, verder zijn er ook twee knoppen voor het regelen van het volume. Op de rechterzijde zit de aan/uitknop van het toestel, alsook een uitneembare lade voor het plaatsen van een nanosimkaart.

Zoals bij geen enkele iPhone het geval was, kan ook de iPhone 6S niet geopend worden zonder gereedschap. Dit houdt in dat je de accu niet snel kunt vervangen. Ook is er geen ruimte voor het plaatsen van een microSD-kaartje.