Gebruik, Toetsenbordcover, Standaard en Surface-pe

De Microsoft Surface Pro 4 is een ideaal apparaat omdat het in staat is het beste van twee werelden te combineren. Aan de ene kant is het een tablet en aan de andere kant is het eenvoudig om te bouwen tot laptop, het enige wat je nodig hebt is een toetsenbord-cover.

Grote vraag is natuurlijk of de Surface Pro 4 ook echt voor iedereen geschikt is. Persoonlijk schrijf ik natuurlijk redelijk wat artikelen op een dag en dan is het de vraag of je dat op de Surface Pro 4 zou kunnen doen. Om te beginnen werk ik eigenlijk altijd met meerdere schermen, dat is met de Surface Pro 4 ook mogelijk, wel is het handiger om dat dan via een dockingstation te doen. Verder kunnen een volwaardig toetsenbord of een volwaardige muis mijn productie ongetwijfeld verhogen.


Persoonlijk denk ik dat de Surface Pro 4 vooral handig is voor mensen die veel onderweg zijn, bijvoorbeeld als accountmanager, of mensen die veel reizen, want ondanks dat 12,3 inch nog steeds een goed formaat scherm is om op te werken, is het geheel wel erg compact en daardoor handig in bijvoorbeeld krappe ruimtes zoals de trein of het vliegtuig.

Mensen die veel presentaties moeten geven, of een afspraak willen ondersteunen met beelden hebben zeker profijt van een Surface Pro. Je komt namelijk binnen met een klein compact apparaat waarop je eenvoudig iets kan laten zien. Een hele laptop meeslepen kan natuurlijk ook maar dat is een stuk minder subtiel.


De Surface Pro 4 moet je uiteindelijk toch echt zien als een laptop-vervanger, als je tenminste kiest voor minimaal een Core i5-processor. Daarnaast is de Surface Pro 4 ook zeker geen slechte investering, net als de producten van Apple is er gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen en is de focus op kwaliteit hoog. Hierdoor verliest een Surface Pro minder snel waarde dan een normale laptop en is deze na een paar jaar nog redelijk door te verkopen. Als je echt grafisch werk wil doen en grote schermen wil gebruiken in combinatie met de kracht van de Surface Pro dan zou ik zeker aanraden het systeem via een dockingstation aan te sluiten op meerdere schermen.

Als tablet is de Surface Pro 4 ook zeker geschikt, maar eerlijk is eerlijk, Windows 10 is pas een half jaar te verkrijgen en het applicatie-aanbod voor echte tablet-apps is nog zeer beperkt. Dat kan zich op geen enkele wijze meten met Android en iOS. Wel is het zo dat op de Surface Pro 4 een volwaardig Windows 10-besturingssysteem draait en je er echt alles op kan installeren.


Multitasking


Iets wat op een Android en iOS-tablet op dit moment nog niet breed beschikbaar is, is multitasking. Windows 10 is natuurlijk uitermate geschikt voor multitasking buiten alle vensters die je in laptop mode gewoon naast elkaar kan gebruiken, ondersteunt de tabletmode ook splitscreen, zodat je het scherm echt in tweeën kan splitsen en twee apps tegelijk kan gebruiken.

Toetsenbord


Het toetsenbord van de Surface Pro 4, de zogenaamde typecover, typt echt enorm fijn. In tegenstelling tot de vorige versie zijn de toetsen weer net iets verder uit elkaar geplaatst en ik moet zeggen dat ik vrijwel geen fouten maak tijdens het typen. Ook merk ik dat de toetsen enorm makkelijk weet te vinden zonder te hoeven corrigeren. De feedback die je krijgt is minimaal maar exact genoeg zodat je snel verder kan naar de volgende toets. Typen lijkt gewoon sneller te gaan op een Surface Pro 4 type cover dan op een normaal toetsenbord.


Aangezien het toetsenbord van Microsoft ook beschikt over de speciale aansluiting waardoor het toetsenbord eenvoudig is aan te sluiten op de Surface Pro en als cover gebruikt kan worden raadt ik ook altijd aan om voor dit toetsenbord te kiezen en niet voor een alternatieve Bluetooth-variant.

Standaard


Microsoft lijkt de standaard niet te hebben aangepast ten opzichte van de Surface Pro 3, al kan ik er natuurlijk naast zitten. De standaard is nog steeds zeer stevig en kent geen vaste posities, je kan de standaard zover buigen als je zelf wilt, tot je de ideale kijkhoek hebt gevonden. Uiteraard zit er een limiet aan de standaard tot hoever die gebogen kan worden en dat is 150 graden.

Kwalitatief is er op de standaard niets aan te merken en heeft Microsoft dit onderdeel van de tablet gewoon goed uitgewerkt. Dat het microSD-slot onder de standaard is verwerkt is misschien niet voor iedereen even handig.


Surface-pen


Met de Surface-pen heb ik ook proberen te werken, veel verder dan een paar aantekeningen en wat tekeningetjes ben ik zelf niet gekomen. Voor mij is de pen nog niet zo’n grote meerwaarde, maar ik zie wel in dat dat voor andere gebruikers wel degelijk anders kan zijn. Zo’n pen moet je toch even leren op te nemen in je werkmethodes, als je even snel aantekeningen wil maken of visueel iets wil uittekenen kan de pen wel degelijk zeer handig zijn. Kwalitatief is de pen ook zeker te vergelijken met een hoogwaardige pen van bijvoorbeeld Wacom. De Surface-pen beschikt over 1024 druklevels waardoor die zeer accuraat kan bepalen hoe hard er op de pen wordt gedrukt waar de invoer op wordt aangepast. Dit is zeker niet bij alle stylus-pennen het geval die andere fabrikanten meeleveren.

Tot slot is het enorm handig dat de pen magnetisch is, waardoor je deze eenvoudig aan de zijkant van de tablet kan vastmaken, hierdoor verlies je de pen niet snel, want er zit zeker behoorlijk wat kracht in deze magneet.