2min

Uiterlijk

Zo op het eerste gezicht ziet de Nexus 5X er praktisch hetzelfde uit als de originele Nexus 5, een toestel dat overigens fungeerde als lanceerplatform voor Android 4.4 "KitKat" in 2013. En dat is geen toeval, aangezien LG ook verantwoordelijk was voor de productie van dat model. Ondanks dat er veel overeenkomsten zijn tussen deze twee modellen, zijn er ook een aantal verschillen.


De eerste keer dat ik de nieuwe Nexus 5X vasthield, voelde ik gelijk dat hij net wat beter in de hand lag dan de originele Nexus 5 door zijn ietwat rondere ontwerp. De volume- en powerknop bevinden zich nu rechts, in plaats van aan de linkerkant. Perfect voor rechtshandigen, iets minder voor linkshandigen. Omdat deze knopjes niet uitsteken, is het lastig om ze alleen op de tast te vinden.

Qua gewicht zijn de oude (130 gram) en nieuwe Nexus 5X (136 gram) toestellen nagenoeg identiek. Ze zijn beiden ook uitgerust met een plastic behuizing. Dit ziet en voelt aanzienlijk minder premium, maar plastic trekt veel minder vieze vingerafdrukken aan zoals metaal, en versplintert niet zoals glas. Elk nadeel heeft immers zijn voordeel. Ondanks dat de behuizing er stevig uitziet, nodigde het niet uit om de Nexus 5X eens lekker op de grond te laten vallen. Ik ben er vrij zeker van dat een val van een meter op een betonnen vloer aanzienlijke schade zou aanbrengen.


De achterkant van de 5X is lekker ruw afgewerkt zodat hij niet zo snel uit je handen glipt. De lens steekt helaas nogal uit waardoor het toestel niet plat of stabiel op zijn rug ligt. Aangezien ik nergens in de specificaties iets kon vinden over een beschermende laag op de lens van de camera, is het verstandig om voorzichtig te zijn bij het verschuiven van de Nexus 5.

Vlak naast de achtercamera zit een dubbele LED-flitser met laser-autofocus. Weer daaronder is een zeer subtiele vingerafdruk lezer te vinden die er alleen maar uitziet als een rondje. Hierdoor integreert de sensor mooi in het ontwerp van de Nexus 5X.


De voorkant van de Nexus 5X ziet er wat saai uit. Het enige wat er echt uitspringt, zijn de speakers boven en onder het scherm. Helaas kan de Nexus 5X geen stereogeluid produceren. De onderste speaker is alleen voor media en notificaties terwijl de bovenste slechts in actie komt bij telefoongesprekken. Wat mij betreft een gemiste kans. Daarbij komt ook nog dat de kwaliteit beide speakers niet geweldig is. Lage tonen ontbreken geheel terwijl mid- en hoog schel en kannerig klinkt. Vergelijkbare speakers van de Samsung Galaxy S6 of Apple iPhone 6s klinken aanzienlijk beter.